Gelenek Devam Ediyor

Belören halkı yıllar öncesinin geleneğini yaşatmaya devam ediyorlar.

Gelenek Devam Ediyor

İlçemiz Belören Köyü onlarca yıllık geleneği sürdürmeye devam ediyor. Kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan örf ve adetlerimiz dünü bugüne taşıyan en önemli kültür mozaiklerinden biridir. Gelecek nesillere bırakacağımız ön önemli miraslarımızdan olup onların gelecekle bugün arasındaki bağı kurmalarına da en büyük yardımcıdır.

Bilmeyenler için adına “Zirat” denilen bu gelenekten kısaca söz etmek istiyoruz. Ramazan ve Kurban Bayramının arifesinde mezarlık ziyaretine gelenler, öğlen namazından sonra beraberinde getirdikleri ekmeklerle birlikte köy mezarlığına giderler, ekmekler bir yerde toplanarak köy gönüllüleri tarafından kesilerek karma edilir. Mezarlık ziyaretini bitirenler mezarlığın bir yerinde toplanırlar ve okunan kuran-ı kerimi dinlendikten sonra, gönüllüler, özellikle ekonomik durumu yerinde olmayanlara daha fazla vererek ekmekleri ziyarete gelenlere dağıtırlar.

Yoksula yardım ve olanın olmayana borcu var vecibesinin hayata geçirildiği adetin özünde yatan ise paylaşmadır.

Geleneklerimizi yaşatmak için gösterdikleri çabadan ötürü Belören köyü sakinlerine teşekkür ediyoruz, geleneğin kaybedilmeden daha uzan yıllar yaşatılmasını diliyoruz.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yavuz Yiğit
Yavuz Yiğit - 6 yıl Önce

helal olsun size başka birşey demeye gerek bile duymuyorum...

banner381
SIRADAKİ HABER