Gerze Çiniyi Çok Sevdi.

Usta eller seramiğe şekil veriyor.

Gerze Çiniyi Çok Sevdi.

Gerze Belediyesi Konservatuarı El Sanatları Usta Öğreticisi Funda Oğuz Kara’nın öğretmenliğini üstlendiği Çini Kursunu ziyaret ederek el sanatının incelikleri hakkında bilgi edindik.

Funda Oğuz Kara Gerzeli ve on beş sene önce gönül verdiği el sanatlarına Gerze Belediyesi Konservatuarı bünyesinde dört sene önce açmış olduğu Çini Kursu ile devam ediyor. Haftanın dört günü 19.00-22.00 saatleri arasında Gerze Belediyesi Konservatuarının giriş katında on iki öğrencisi ile birlikte geleneksel motiflerimizi seramikte yaşatmak için büyük bir keyifle bir araya geliyor.

Funda Oğuz Kara, “ Gerze Belediyesi ve İŞKUR iş birliği ile meslek kazandırma kursu kapsamında açılan Çini Kursunda on sekiz yaşından altmış beş yaşına kadar sınırlama olmaksızın birçok Gerzeli ile çini sanatının inceliklerini ücretsiz olarak paylaştık. Çiniye olan ilgi giderek arttı ve şu anda bu kurs için kayıt yaptıran yirmi sekiz aday beklemede bulunuyor. Atölyemiz alan itibari ile sınırlı olduğu için maalesef on iki kişiden fazlası bir arada çalışamıyor fakat ben bunu sorun olarak görmüyorum. Daha fazla insanla bu sanatı buluşturabilmek için mümkün olduğu takdirde günü ikiye ayırarak kimseyi geri çevirmek istemiyorum.

Atölyemizde hediyelik süs eşyaları kapsamında vazo, gondol, kupa, pasta tabakları, fincan takımları, magnet gibi birçok alanda ürünler ortaya çıkarmaktayız. Kütahya’dan özel olarak gelen çamur ile üç ay önce kendi ürünlerimizi başlangıç aşamasından itibaren kendimiz şekillendirmeye başladık. Çamurları kalıplardan çıkardıktan sonra belirli bir süre kurutarak astarlıyoruz ve son aşamada bin iki yüz derece fırında pişiriyoruz. Zımparalama işlemini geçtikten sonra şeklin çizilmesi, boyama ve sırlama aşamaları tamamlanarak dokuz yüz derece fırında pişiriyoruz ve kullanıma hazır hale geliyor.

Gerze Belediyesi’nin bize sunmuş olduğu imkân ile dört sene İskele dükkanlarında sanatımızı sergileyerek meydana gelen ürünlerin satışını gerçekleştirdik. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi büyük fuarlarda da bulunarak ürünlerimizi görücüye çıkardık. Kısa sürede tanındığımız için uluslar arası alanda da sipariş almanın gururu ile kursumuzu sürdürmekteyiz.son olarak öğretmenler günü olması dolayısıyla çeşitli kupalar ve tabaklar hazırladık Gerze’deki okullara. Sadece seramik üzerine değil mutfakta kullanmadığınız eşyalara ek olarak geri dönüşümü mümkün her şeyi değerlendiriyoruz.El maharetine, desene ve objenin şekline bağlı olarak günde bir tabak rahatça tamamlanıyor. Fiyatlarımız ise 3 TL’den başlayarak 250 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Amacımız öğrencilerimizin hem emek vererek hem de vakit harcayarak ortaya çıkardıkları ürünlerde gizli maharetlerinin gün ışığına çıkarılarak meslek kazanması ve ek gelir sağlanması. Gerze’nin tanıtımında faydalı olabilmek adına bizlere bu fırsatı tanıyan ve her konuda bizden desteğini esirgemeyen Belediye Başkanımız Osman Belovacıklı’ya gazeteniz aracılığıyla teşekkür ederiz.” şeklinde açıklamada bulundu.
































 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2016, 12:18
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER