Gerze Denizine Alabalık Tesisleri

İlçemize kurulması planlanan alabalık tesisleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararını verdi.

Gerze Denizine Alabalık Tesisleri

Gerze’de Balıkçı Barınağı Mevkii açıklarında 32.340 m²’lik deniz sahası üzerinde Sagun Aqua Kültür Balıkçılık San. Ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan “950 ton/yıl Kapasiteli SAGUN AQUA 1 ve 2 Alabalık Yetiştirme Tesisi” projeleri hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sinop İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda gerekli incelemenin ve değerlendirmenin yapılması sonucu söz konusu projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi.

Standartlara uygun olarak yapılmadığında yani derinlik ve kıyıdan uzaklık gibi etmenlere dikkat edilmediğinde denizlerdeki balık çiftliklerinin suda yarattığı ekolojik ve görsel kirlilik ile ilgili şikayetler kamuoyu tarafından zaman zaman gündeme gelmiş durumda.

Araştırmalara göre olumsuz çevresel etkileri konusunda daha önce uyarılan İzmir ve Muğla çevresinde bulunan çiftliklerin kapatılmasının, bazılarının da taşınması gündeme geldiği halde günümüze kadar herhangi bir uygulama yapılmamış, tahribata göz yumulmuştur. Ayrıca parazit ve hastalık durumlarında deniz suyuna antibiyotik ve benzeri kimyasallar karıştırıldığında yerel ekosistemlerde geri dönülemez hasara yol açmıştır. Örneğin deniz bitine karşı kullanılan ilaç hedef alınmayan omurgalı deniz hayvanların ölümüne sebep olabiliyor, iki kilometre kadar yayılabiliyor ve suda saatlerce etkisini kaybetmeden kalabiliyor.Bir diğer örnek de balık yemleri karada büyük farelerin artmasına yol açıyor.

“Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının ardından alabalık tesislerinin kurulmasında nasıl bir yol izleneceği merak konusu iken bu konuda halkımız tepkisini göstereceğe benziyor.

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2017, 10:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit Tokmak
Ali Vacit Tokmak - 7 yıl Önce

çok yanlış bir uygulama! yarardan çok zararını çevre ve çevrede yaşayan canlılar görecektirler! birileri büyük paralar kazanacak diye,bu girişime kıyı küçük balıkçıları ve büyük tekne ve takım sahipleri bu girişime karşı çıkmazlarsa yarınlarda bu çevredeki denizlerde avlanacak balık bulamazlar! ekmek kapıları ardına kadar kapanacaktır! tüm balıkçılarımızı uyanık olmaları ve ekmek teknelerini kaybetmemek için bu yanlışa dur demelerini dilerim...

mithat tuzcuoğlu
mithat tuzcuoğlu - 7 yıl Önce

950 ton , 1000 olsa çed raporu verilemiyor. şam şeytanliği

asım ünlü
asım ünlü - 7 yıl Önce

eğer bu proje gerçekleşi̇rse gerze'de balıkçılık biter.

banner381
SIRADAKİ HABER