Gerze İçin İddialı Konuştu

Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanlarından Sinop'lu hemşehrimiz Prof. Dr. Emin KURU geçtiğimiz günlerde bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden Sinop için özel olarak tasarladığı ve ismini Sinop'u ilk fetih eden Türk Komutanı Emir Karatekin'den alan -Sinop İçin Vizyon Projesi PROJE 1 - EMİR KARATEKİN 2023- isimli çalışmasını paylaşımda bulundu.

Gerze İçin İddialı Konuştu

  Prof. Dr. Emin KURU sözlerinde "İstanbul için Kanal İstanbul Vizyon Projesinin önemi ne ise hazırlamış olduğum Emir Karatekin 2023 Vizyon Projesi çalışması da Karadenizin incisi Sinopumuz içinde aynı öneme sahiptir" dedi.

İşte, Prof. Dr. Emin Kuru'nun "EMİR KARATEKİN 2023" isimli Vizyon Projesi:

SİNOP İÇİN VİZYON PROJESİ

PROJE 1 EMİR KARATEKİN 2023

PROJENİN AMACI: Sinop- Gerze arasının şehirleşme bakımından büyüme yönü olarak koordineli olarak planlanarak Sinop ve Gerze'nin sağlıklı şehirleşme anlayışına vizyon oluşturmaktır.

Sinop Üniversitesinin kampüs üniversite olarak Proje 1 kapsamında yerleşim yerlerinin büyüme yönlerinde kazaların ortası olabilecek alana üniversite yerleşkesinin planlanmasına zemin oluşturmak.

DURUM TESPİTİ: Sinop'un batısı Akliman Bölgesi bataklık ve zemin şehirleşmeye müsait değil buralar çok güzel çok amaçlı doğal park olarak turizmin hizmetine sunulabilir.

GERZE: Doğusu Samsun tarafı yüksek dağlarla kaplı şehrin büyümesi ve sağlıklı şehirleşmeye müsait değil. Bu durum tespitinden sonra Sinop Gerze tarafına Gerze'de Sinop tarafına genişlemesi gerekmektedir. Bu bakış acısıyla Proje 1'in vizyon stratejilerini iktidarların sunduğu imkanlar ölçüsunde birbirlerine amaçlı yakınlaşma süreci yaşanılarak kazalarında hem fikir olduğu kriterler yerine getirilerek projeler gerçekleşebilir mi?

PROJENİN ALT AMAÇLARI

      1 -  Sinop ve Gerzeyi birleştirecek denize 100 metre yakınlığında turizm sahil yolu açılmalıdır. Bu bölge Boyabat tarafından gelecek demir yolu ile Çakıroğlu limanına bağlanmalı.

2- Bu yol istikametinde Boyabat'ın, Gerze'nin, Erfeleg'in, Sinop'un ortak noktası olan Lala köyünün altları 500 - 1000 dönümlük alan Sinop Üniversitesinin kampüs alanı olmalı, üniversiteye kazandırılmalıdır. Bu kampüsten Boyabat, Duragan, Gerze, Erfelek kazalarımız üniversiteye bağlı ihtiyacı olan yüksekokullar veya fakülteler açılmalı. Bu kazalarda derse girecek hocalara cazibeler sunulmalı. Bu kazalarda da öğrenci istihdamını yaygınlaştırmalıdır. Öğrenciye bu kazalarda yaşam cazibeleri sunulmalıdır. Doğa sporları gibi. Bu yaklaşım ulaşımda zaman problemini çözülünce gerçekleşebilir. Merkez kampüsle bu kazaların arası ortalama Boyabat Duragan 30 dakikaya düşer. Gerze 10 dakika Sinop 15 dakika iyi bir servis sistemi ile bu problem çözülebilir.

Sinop Gerze arasındaki bu geniş kampüs alanında üniversiteye öğrenci ve öğretim üyeleri için cazibe yaşantı alanları oluşturmalıdır. Örnek verirsek dubleks tribleks evler, doğa ve su sporları kompleksleri, spor ve kültür merkezleri ile komşu vilayetlerin yazlık turizm amaçlı evleri bu bölgede planlanmalıdır. Üniversite personeline lojmanlar, bahçeli dubleks evler olarak gene bu bölgede planlanmalıdır. Üniversite yöresel ve bölgesel kaynakları göz önüne alarak evrensel anlamda yapılanma stratejilerini hayata geçirmelidir.

Çakıroğlu mevki Sinop Üniversitesinin gemi mühendisliği inşa bölümleri için uygulama alanları olarak tahsis edilmeli. Sinop tarihi misyonu olan gemi ve deniz varlığı ile etkin hale gelmelidir. Bu bölge Boyabat, Duragan, Saraydüzü istikametinden gelen demiryolu ile de dünyaya açılmalıdır.

5- Sinop Gerze arası 100 yıl gelecekli bir planlamaya tabi tutulup Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya gibi ilerimizin insanlarının yazlık yani denize girme ihtiyaçlarına dönük planlamalar yapılmalı. Bu bölge turizmde etkin hale gelebilir. Gene bu alan Sinop Üniversitesinin deniz ile ilgili mühendislik, gemi inşa bölümleri açılması için planlamalar Çakıroğlu mevkiine yapılmalıdır. Bu bölge liman ve kurulmuş tersaneye sahiptir. Özel sektördeki iş adamlarımızın üniversiteyi tamamlayıcı yüksekokul ya da üniversite kurma meslek lisesi kurma alanlarını bu bölgeye planlanmalıdır. Planlı ve kontrollü eğitim yatırımları ve turizme ve örnek şehirleşmenin sergilendiği cazibe alanlarına dönüşebilir.
5 tuzirm yoluna yakın köylerimiz bu proje kapsamında uyudu. Köylere dönüşebilir köy turizmi, organik tarım, doğa sporları, su sporları ve kampcılık, sağlık turizmi, eğitim turizmi vb. çeşitlerle üniversite ile ilişkilendirilerek üniversite bu bölgenin evrensel kurum, kuruluş ve organizasyonlarla ilişkili hale gelmesini sağlayarak çözüm önerileri sunmalıdır.

6- Dikmen hayvancılık yayla turizmi ve ağaç ayancık hayvancılık Akgöl yayla turizmi ve ağaç, deniz Türkeli turizmi, ağaç ve deniz baz alınarak kendi orjinalliklerini öne çıkaran cazibe merkezlerini projelendirerek Sinop Üniversitesinin B kampüs alanını oluşturmalıdır.

PROJENİN KAZANIMLARI...

a- Sinop'ta yazın 300 bin olan nüfus problemine çözüm üretilecektir.

b- Açılan Kardeniz sahil yolu, İstanbul-Sinop hava yolu nüfus ve ilgi yoğunluğunu oluşturmuş Sinop'ta altyapı ve yatak kapasitesi ihtiyacını açığa çıkarmıştır. Önümüzdeki üç beş yılda sağlıksız bir arsa yağmacılığı ve mesken yoğunlaşması olacağı öngörülmektedir. Çözüm için Karatekin Proje 1 ile yol haritası belirlenerek problemler alt projelerle çözülebilir.

c- Üniversite stratejik bir yere planlanarak yarımada olan şehrin rahatlaması diğer kazalara da üniversite varlığının olumlu yansıması temin edilebilir.

d- Komsu illerin yazlık ihtiyacını Sinop'a toplayarak ticari manada Sinop'un ekonomik girdi sağlamasına veya ürününü pazarlamasını kolaylık sağlanabilir.

e- Özel sektörün üniversite yüksekokul meslek lisesi veya ilkokul için açabileceği planlı alanlar meydana getirerek özel sektörü yatırıma teşvik etmiş olunacaktır.

f- Sinop Üniversitesi yatırımcısı ve köyleri ile ilişkilenerek halkın içinde olduğu ve halkın evrensel değerlerle buluşacağı bir süreç yaşayabilir. Üniversite tarım ve hayvancılık, üniversite turizmi, üniversite sanayi-işbirliği, üniversite şehirleşme işbirliğinin önü açılabilir.

PROJEYI İLGLENDIREN SOSYAL GURUPLAR VE KURULUŞLAR

BU PROJE SİNOP SEVDALISI HERKESİN, ÜNİVERSİTE HOCALARININ, SİNOP'TA YAŞAYANLARIN, İSTANBUL, ANKARA, AVRUPA'DA, KÖYDE, ŞEHİRDE YAŞAYANLARIN, TÜM SİNOP DERNEKLERİ MENSUPLARININ, TÜM SİNOPLUNUN İLGİSİNE VE DİKKATİNE, BEĞENİSİNE ELEŞTİRİSİNE SUNULABİLİR.

PROJENİN GERÇEKÇİLİĞİ VE GEREKLİLİĞİ

Akademik hayatın sorumluluğu gereği Sinop insanının uzun süreli belleğine sunduğum bu projenin eksikleri giderilerek gerçekleşmesi projenin geçerliliğidir. Sinop'ta bu yaz mevsiminde bilindigi gibi nüfus ve turist patlaması yaşanmıştır. Altyapı ve yatak kapasitesi yetmemiştir. Karadeniz otoyolu ve havaalanının açılması bu yogunluğun nedenlerindendir. Bu gerekçelerle düşünmek planlamak evrensel bilgiye ulaşmak ve kullanmak, marka il olmak için gerekmektedir. Büyük vilayet olmak için ilin her insanı büyük düşünmelidir. Nitelikli bu insanlarımız büyüme isteğini ve stratejisini geleceği planlamış olarak beleğinde hazır tutmalıdır. Çağdaş nitelikli vatandas profili literetürde böyle tanımlanmaktadır. Projejenin gerçekçiliği budur. Vilyetin kazaya, kazanın köye, köyünde hazineye kalmış atıl araziye dönüşmesini istemiyorsan ilgilenmek, düşünmek, istemek planlamak, uygulatmak zorundasınız."

 

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2014, 13:57
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER