Gerze Yengeci

Gerze yengeci, yerel dildeki adıyla Cıngırya…

Gerze Yengeci

Türkiye deniz sahillerinde yaptığım araştırma sonuçlarında benzerlerine rastlamadığım, Sinop - Gerze ilçesinden başka yerde yaşamadığını gördüğüm yengeç türü…

Cıngırya coğunlukla 1.2 - 3 cm arası boyutlarda olup nadiren 5 cm de bulunabiliyor.15-20 cm derinliklerdeki sularda, denizle kara birleşimi çakıl taşı ve kaya atlarında yaşıyor. Atık gıda ve minik deniz böcekleri ile besleniyor.

Daha önceleri Gerze limanı içi Elmaszade Mustafa Paşa Camii Güney Batı kayıkhanelerinde bol miktarda üreyip yaşarken şu an kayıkhanelerin yerine liman inşaatı için beton dökülmesi nedeniyle artık Gerze Yengeci Cıngırya görülmemektedir. Bu türe yalnızca Köşk Arkası mevkiinde korumalı kayaların havuzları içinde az da olsa rastlanmaktadır. Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla kaybolmak üzeredir; çünkü tam bir barınma yeri ve yumurta bırakacak durgun suları kalmamıştır.

Teklifim: Erkekli dişili 5-10 çiftin yakalanarak liman içi yeni kayıkhane önlerine salınması ve Köşk Arkasının su havuzlarının büyük çakıl taşları ile desteklenerek balık parçaları ile beslenme ortamı yaratılmasıdır.

Şmdiye kadar hiç bir araştırılması ve incelenmesi yapılmayan Gerze Yengeci (CINGIRYA) şimdilik ticari bir değeri olmasa da acilen üniversitelerimizce korunması, araştırılması gerekmektedir.

Gerze Yengeci (CIGIRYA) gri renkli olup her iki tarafında da 3’er ayakları ve biri büyük biri küçük kıskaçları vardır.

Üremesi, erkek ve dişi tarafından olup, fazla hareketi olmayan sular ister.

Haber: İsmail Ersoy








Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2012, 09:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
h.a.
h.a. - 12 yıl Önce

cengiz inşaat da evimi kullanılamayacak hale getirdi yetkililer bir el atsada bende çoluk çoçuğumu barındırabilecek bir yuvaya kavuşsam hem aş da gönderse hımmmmm.

banner381
SIRADAKİ HABER