Gerze’de Hijyen Had Safhada

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz, balık sezonu ve denetimler hakkında açıklamada bulundu.

Gerze’de Hijyen Had Safhada

  Karadeniz, “ Gerze, perakende satış noktalarında en önce hijyenik şartları sağlayan ilçedir. Ayrıca ilçemizde seyyar balıkçılar ve Pazar yerinde balık satışı yapan yerler yoktur. Balıkçı esnafımız da bu yasağa uymada anlayışlı ve düzgün davranmaktadır. ”dedi.

Av yasaklarına ilişkin olarak perakende balık satış yerlerinde denetim gerçekleştirildi mi?

-          Gerze ilçesinde bulunan dört adet perakende balık satış yeri mevzuat gereği her ay bir kez kontrol edilmekte; şikâyet ve istisnai durumlarda her an kontroller yapılmaktadır. Balıkçılık Kooperatifine ait bir adet soğuk hava deposu da her ay kontrol edilmektedir. Kontroller sırasında satış yerlerinin insan sağlığı açısından hijyenik olup olmadığı, satılan su ürünlerinin mevsim itibarıyla avlanması ve satılması yasak olan balık türlerinin olup olmadığı ile avlanmada dikkate alınan asgari boy büyüklüklerinin uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Denetimler sırasında boy ve zaman yasakları hakkında balıkçılara uyarıda bulunuldu mu?

-          Balıkçı esnafımız ve balık avlayan tekne sahipleri avlanma mevsimi ve boy büyüklüğü konularında su ürünleri potansiyelinin korunması amacıyla yazılı ve sözlü olarak her zaman uyarılmaktadırlar. Su ürünleri yasal mevzuatının amacı, deniz kara sularımız ve iç sularda balık potansiyeli ile çeşitliliğinin artırılmasıdır. Bu yolla esnafımızın gelir ve refah seviyesinin artırılması, avcılık imkânlarının geliştirilmesi ayrıca tüketicilerin kaliteli şartlarda balık tüketimi ihtiyaçlarını karşılamaları amaçlanmaktadır.

Bu sezon denetimlerinde usullere aykırı davranan balıkçılar oldu mu?

-          Geçtiğimiz dönemde yasaklara uymamakta ısrar eden ilçe dışından gelen üç adet balıkçı teknesinin balıklarına el konulmuş ve yasaklara uymadıkları için haklarında Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Mahkemeden alınan müsadere ile el konulan ürünlerin satış kararları uygulanmıştır.

Av sezonunun kontrolünde Sinop ve Samsun Sahil Güvenlik Teşkilatı ile koordineli olarak çalışılmaktadır. Bu çalışmalar içinde mesaiye bağlı olmaksızın gece ve gündüz alınan tüm ihbarlar değerlendirilmektedir. Bu kapsamda kaçak avlanan dört adet trol avcılığı yapılan tekne yakalanmış ve cezalandırılmıştır.

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 09:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
AMATÖR SERTİFİKALI OLTA BALIKÇISI
AMATÖR SERTİFİKALI OLTA BALIKÇISI - 10 yıl Önce

selamlar benim anlamadığım ve bilmediğim bir konuyu sizin sayenizde bilgilenmek için sormak istiyorum. en kısa süre içinde de cevap almayı umuyorum!..
1.ci si balıkçıların kıyıdan ne kadar yakına ağ kurmalılar. kıyının dibinden ağ sermek serbest mi.
2.ci si geceleri ışıkla nasıl bıldırcın avı yasaksa ışıkla zargana avı yasak değil mi yasak olduğunu ve bu avlanma şeklinin denetlendiğini hiç sanmıyorum. gelip buyursunlar kenardan olta sallayan olta avcılarını da denetlesinler ve sertifikalı ve yasaklara balık boylarını uyduklarını görsünler...

banner381
SIRADAKİ HABER