Gerze’de Kayın Mantarı Üretimi Başladı

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz Kayın Mantarı üretiminin başarılı olduğunu açıkladı.

Gerze’de Kayın Mantarı Üretimi Başladı

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz konuşmasında,” Gerze Abdaloğlu Köyünde İzzet Top isimli vatandaşımızın bahçesinde deneme çalışması yapıldı. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden destek aldık. Kayın mantarı denemesini 1 yıldır yapıyoruz. Kayın mantarı üretimi başarılı oldu.
Kayın tomrukları 10-15 cm kalınlıkta kesilir kesilen yüzlere hazır olarak alınan mantar tohumları (miseller, çimlenmiş mantar tohumu) ekilir. Ekilen tohuma az miktarda kayın odun talaşı ilave edilir. Sonra ikinci kademe tomrukla üsttü kapatılır. Hastalık, zararlı ve böcek bulaşmaması için bantla kapatılır. Kapatılan bant 15-20 gün sonra çıkartılır.
Tohum ekilip kapatıldıktan sonra sisleme şeklinde sulanır. Sulamaya dikkat edilmeli susuz bırakılmamalı. Bu şekilde mantarın büyümesi ve gelişmesi beklenir.
Bu yolla kurulan mantar üretim sistemi 5 yıl süre ile verimli olarak kullanılabilir. Ekim yapılan tomruğun kalınlığına ve çevre büyüklüğüne bağlı olarak her bir ekim yüzeyi çevresinden kalınlık 20-30 cm için bir senede 3-5 kg, büyük tomruklarda ise 15 kg ‘a kadar kaliteli kayın mantarı alınır.
Üretimde herhangi bir gübre ve kimyasal madde kullanılmasına gerek yoktur. Diğer mantarlarda olduğu gibi sürekli karanlık ortam istemez, hafif gölgeli ortamda yetişebilir.
Üretim tesisinin kurulması düzgün bir mekân ve kayın tomruğu temin edilerek tohum ekiminden ibaret olup maliyeti düşüktür. Kayın mantarı miselleri son yıllardaki gelişmelerden sonra ülkemizde kolaylıkla bulunmakta.
Kayın mantarı üretmek isteyen çiftçilerimize tam anlamıyla teknik bilgi ve teknik destek sağlamaya hazırız.
Mantar %99 su, %5-4 protein, %3-4 karbonhidrat içermektedir. B vitaminlerince ve C vitaminlerince zengin olması mantarın değerini arttırmaktadır. 100 gr taze mantarda 0,1 mg B1, 0,5 mg B2, 1 mg B3, 4-9 mg B5 ve 8 mg da C vitamini bulunmaktadır. Bunun yanında, mantar azın sanmayacak ölçüde mineral madde de içermektedir. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında uygulanan diyetlerde önerilmektedir.” dedi.
Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz konuşmasının sonunda “Kayın mantarı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için çalışacağız ve kayın mantarı üretimi yapmak isteyen çiftçilerimize her türlü desteği vereceğiz.” dedi.


















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 11:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
irem  çevik
irem çevik - 10 yıl Önce

ben bu haberi beğendim

banner381
SIRADAKİ HABER