Gerze’de Üretiliyor

İstiridye (Kayın) Mantarı Gerze’de üretilerek parekende ve toptan satışları yapılıyor.

Gerze’de Üretiliyor

İlçemiz Cumhuriyet Mahallesi Samsun Caddesi eski karayolları binasının karşısında ülkemizde son 10 yıldır yaygınlaşan İstiridye (Kayın) mantarı üretimi başladı.

Kadir Sayar tarafından ilkini kurduğu 100 metrekare kapalı alanda yetiştirdiği İstiridye (Kayın) Mantarını ilçemiz Garaj mevkiinde parekende ve toptan olarak satışı yapılmaktadır.

Tel: 0 542 699 77 94

İstiridye (Kayın) Mantarının faydaları:

Antioksidandır

Vücut içerisinde yer alan hücreler özellikle serbest haldeki radikaller nedeniyle zarar görebilmektedir. Bu zarar kanser gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İstiridye mantarı antioksidan özelliğe sahip olduğundan dolayı hücrelerin zarar görmesine neden olan serbest radikallerin etkisinin kırılmasını sağlar. Kanser hastalığı ile mücadele konusunda üretilmiş olan birçok ilacın içerisinde de istiridye mantarına yer verilmiştir.

 Kolesterolü dengeler

İstiridye mantarı kandaki kolesterol değerlerinin düşmesinde etkilidir. Bu etkisini içerisinde yer alan levostatin maddesiyle göstermektedir. Günümüzde kullanılan kolesterol düşürmede etkili ilaçlarda istiridye mantarı da kullanılır. Bu mantar türü kolesterol değerlerinin düşmesini sağladığı gibi kolesterolün dengede kalmasına da yardımcı olmaktadır.

Antibakteriyeldir

İstiridye mantarı doğal antibiyotik özelliği gösterdiğinden dolayı çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olan bakteri türlerinin gelişimini engellediği gibi bu bakterilerin yok olmasını sağlamaktadır. Antibiyotik kullanmak yerine doğal besinlerden yararlanmak istiyorsanız istiridye mantarı tüketin.

Besin değeri yüksektir

Yüksek oranda demir içeriğine sahip istiridye mantarının ete oranla etkisinin daha yüksektir. Et tüketemediğinden dolayı yeterli düzeyde beslenemediğini düşünen kişiler daha ucuza temin edebilecekleri istiridye mantarını tüketerek gereksinim duymuş oldukları demiri alabilirler. Ayrıca bu mantar türü içerisinde yüksek ölçüde b vitamini yer almaktadır. B vitamini eksikliğinden kaynaklı problemleriniz varsa b vitaminini istiridye mantarından temin edebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Antibakteriyel ve antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminizin zayıf olmasından dolayı sürekli hastalanıyorsanız istiridye mantarıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilirsiniz.

Kabızlığı önler

Lif oranı yüksek olan istiridye mantarı dışkıyı yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin hızlanmasını sağladığından dolayı sindirim sistemi ile alakalı diğer sorunların da ortadan kalmasına yardımcı olur.

Yüksek tansiyonu düşürür

İstiridye mantarının içerisinde yüksek oranda potasyum bulunur. Bu potasyum tuzun etkisinin azalmasını sağlar ve bu sayede yüksek tansiyon problemi büyük ölçüde ortadan kaldırılır. Yüksek tansiyon için istiridye mantarı tüketilecekse tuz tüketimine de sınırlama getirilmesi mantıklı olacaktır.

Anemiyi engeller

Anemi hastası olan kişiler demir ve folat alımını arttıracak olursa tedavi süreci hızlanmaktadır. Bu yüzden anemi problemi olan kişiler istiridye mantarı gibi demir ve folat içeren besinler tüketmeli. Bu sayede bu hastalıkla mücadele daha kolay bir hale gelecektir.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 11:07

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER