Gerze’den Tarih Fışkırıyor

Abdaloğlu-Kızılcalı’da Tümülüs ortaya çıkarıldı.

Gerze’den Tarih Fışkırıyor

İlçemizde uzunca bir süredir Sinop Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilmekte olan kazılarda, kelimenin tam anlamıyla kazma vurulan her yerden tarih fışkırıyor. Geçtiğimiz günlerde Cinlideğirmen mevkiindeki tarihi mezarın ortaya çıkarılmasından sonra da ilçemizde çalışmalarını sürdüren ekip, ilçemiz Abdaloğlu köyü Kızılcalı mahallesindeki kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tümülüs mezara rastladı. Mezarın tamamıyla ortaya çıkarılması için çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren ekipten aldığımız bilgilere göre;

Söz konusu mezar uzun yıllar önce soyulmuş ve son dönemde de define avcılarının tahribatına uğramış. Bu mezarın varlığının bu bölge için bir referans olarak görülebileceğini ifade eden yetkililer, yörenin antik bir yerleşim merkezi olduğunun ipuçlarını tarlalarda bulunan Bizans ve Roma dönemine ait seramikler(çanak-çömlek) olduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca bölgenin 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için öneride bulunacaklarını ve bölgedeki çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine eklediler.

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek ekipten çalışmalar hakkında bilgi alan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ekibe hitaben “ ilçemizin bir tarih ve kültür kenti olması için gösterdiğiniz özverili çalışmalar için sonsuz şükranlarımı sunuyorum, kurum olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.





















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 14:16

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER