Gerze’ye de Gelecek mi?

Sinoplu kadın çiftçiler umut vaat ediyor.

Gerze’ye de Gelecek mi?

  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" ne 2013 yılı itibariyle Sinop da dahil oldu.

 Bu kapsamda kırsalda üretimde aslında önemli yer tutan fakat görünmeyen ve hak ettiği değer verilmeyen kadın emeğinin görünür hale getirilmesi amacıyla; İlimiz iklim, toprak yapısı ve kadın işgücü açısından en uygun ve en karlı üretim yöntemi olan örtü altı yetiştiriciliğinin desteklenmesi planlandı.

Bu amaçla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında 2013 yılında 2 adet 240 m2'lik plastik örtülü sera kurularak kadın çiftçilerimize teslim edilmiş ve kadın çiftçilerimizin üretimdeki etkin rolü desteklenmiştir. 2014 yılında da 2 adet 240 m2'lik plastik örtülü sera ihalesi yapılmış ve kurulumlarına başlanmıştır.

 "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında kadın çiftçilerimize verilen seralar sayesinde ilde kadınlar arasında girişimci ruhu yakalanması için gerekli ortam oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu sayede ildeki kadınlara üretip-satmanın ve bunun özendirici bir durum olduğu, çaba sarf eden kadınların bir şeyleri başarabileceği ve üretmenin kıymetli olduğu algısı oluşturulmaya ve oturtulmaya çalışılmıştır. Kadın çiftçilerle ileride ortaklaşa yapılan ve yapılacak olan çalışmalar sayesinde kadınları örgütlü hale getirmenin önemi konusunda bir bilinç oluşturulmaya çalışılmış ve örgütlü olmanın önemli olduğu algısı oturtulmaya çalışılmıştır.

"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında kadın çiftçilerimize örtü altı yetiştiriciliği vb. konularda bilgilendirilmesi ve üretimin teknik olarak yapılması amacıyla 2013 yılında başlayarak eğitim çalışmalarına devam edilmektedir.

 Yapılan eğitim çalışmaları sayesinde kadınların potansiyel güç birikimlerinin daha rasyonel kullanılmasını sağlanması için yol gösterilmiş ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlandırılabilmesi için bilinçlendirilmeye çalışılmış, genel refah düzeyinin yükseltilebileceği durumlar hakkında tarımsal konularda genel bilgiler verilerek kadın çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Bu sayede kadınlar alternatif üretim kaynaklarına ulaşma yollarını öğrenerek aynı zamanda yaptıkları işlerde (sera, sulama vb.) doğru bildikleri yanlışların önüne geçerek üretimin doğru şekilde yapılmasına katkı sağlanmıştır.





Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 11:24
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER