GMYO Unutmadı

Hocalı Katliamı Gerze Meslek Yüksek Okulunda Anıldı

GMYO Unutmadı

  Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdiği soykırımın 22. yıldönümü Üniversitemiz Gerze Meslek Yüksekokulunda hüzünle anıldı. Akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katıldığı anma töreni Deniz Liman ve İşletmeciliği 1.sınıf öğrencisi Ömer Faruk NAZLI’nın konuşmasıyla başladı. O zor günlere ailesinin de tanıklık ettiğini ifade eden NAZLI, Hocalı’da yaşananların insanlık dışı olduğunu belirterek acılarının çok büyük olduğunu söyledi.

Program, katliamı anlatan kısa filmin izlenmesi ile sürerken, sonrasında Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Halil TURGUT, olayla ilgili duygularını dile getirdi. Hocalı’da insan cesetlerinin yerlerde sürünerek taşındığını belirten Doç. Dr. TURGUT, insanoğlunun böyle bir vahşeti tekrardan yaşamamasını temenni etti. Doç. Dr. TURGUT, Ermenilerin işkence yaparak insanları öldürdüğüne dikkat çekerek: ”Geleceğe sağlam adım atabilmek için olayları iyi analiz etmeliyiz. Bu topraklarda varlığımızı devam ettirebilmemiz için büyük bedeller ödediğimizi bilmeliyiz. Duyarlılık bütün kişilerde olmalı. Tarih sahnesinde köle olmamış bir milletiz. Bu durumda ilelebet sürecek. İzlenen görüntüleri sindirmek kolay değil o yüzden bu olaylara duyarsız kalmamalıyız.” dedi. Doç.Dr. Halil TURGUT, konuşmasının sonunda anma programına katılan öğrencilere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

26 Şubat 1992 tarihinde meydana gelen Hocalı katliamında, 83’ü çocuk olmak üzere 613 kişi öldürüldü. Bunlardan 56’sı işkenceyle öldürülürken, 3’ü diri diri yakıldı. 11 kişinin kimliği belirlenemedi. Kafkasların dondurucu soğuğu altında yüzlerce kişi çoluk çocuk demeden katledildi. Dünya bu duruma seyirci kaldı. Duyan gözler duymaz oldu, işiten kulaklar işitmez oldu. Gözyaşları akarken, feryatlar koparken insanlığın ortak vicdanı o günlerde susmayı tercih etti. Oysa sebepsiz yere yitip giden hayatlar söz konusuydu. Azerbaycan’ın dağlık Karabağ bölgesinde bir yerleşim yeri olan Hocalı Kasabası’nın toprakları gökyüzünden akan yağmur yerine kanla yıkanıyordu. Üzerinde karabulutların gezdiği Hocalı’da yürekleri burkan, insanın içini sızlatan olaylar yaşanıyordu. Bu küçücük kasaba adeta işkencenin adresi olmuştu.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 20:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gürhan TANGA
Gürhan TANGA - 10 yıl Önce

tebrik ederim kardesleri mi; bizde bagimsiz türkcüler olrak almanya asagisaksonya baskenti hannoverde imza standi ve fotograf sergisi acarak andik ve bu katliami almanlara dagittimiz bildirilerle anlattik. diyanet camiisine etkinlikle ilgili brosür asildigi halde gelen giden imza atan olmadi denecek kadar azdi almanlar büyük ilgi gösterdi, imzalarda avrupa parlementosuna gidecegi icin almanlarin yapilan katliami bilmesi bu olaydan haberdar olmasi önceligimizdi. diyanet avrupadaki takvimine günün önemine ilskin tek cümle dahi koymamisti.katledilenler arap olsa o yaprak inanin siyaha boyanirdi.tekrar genc kardesleri mi türkün bu aci gününü untmayip bir etkinlikle gündeme tasidiklari icin kutluyorum: almanyadan esenlikler...

banner381
SIRADAKİ HABER