Halil Karadeniz Açıkladı

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Halil Karadeniz mevsim normalleri dışında seyreden iklim şartlarının tarımsal üretim üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Halil Karadeniz Açıkladı

iklim şartlarının tarımsal üretim üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

   Karadeniz, “Karadeniz Bölgesi ve özellikle yöremizi de içine alan Orta Karadeniz Bölgesi sahil kuşağını oluşturan Samsun’un batısından Sinop İli batı sınırına kadar olan ve sahil kısmını oluşturan bölgemizde hava şartları mevsim normallerinin dışında seyretmektedir. Bu bölgemizde henüz etkili soğuk olmamış ve orta ve yüksek kesimler hariç kar yağışı görülmemiştir. Hava sıcaklıkları, ortalamanın ve beklenenin üstünde seyretmektedir. Aynı zamanda yağışlar da azdır.  Bunun bir sebebi Karadeniz’in su kütlesi olarak yazdan kalma sıcaklığının karalar üzerine sınırlı etkisidir.

  Ülke tamamında olduğu gibi hava şartları da mevsim normallerine uygun seyretmemektedir. 

Ancak uzun yıllar istatistikleri dikkate alındığında:  Ocak ayı Karadeniz Bölgesinin en az yağış aldığı aylardan biridir.

Tarımsal üretim için önemli olan: Rumi takvime göre Şubat ayı ilk haftası sonu ile birlikte iklim şartlarının normale dönmesini beklemek ve ummak durumundayız.

Tarım ürünlerinden meyvelerin:  Çiçek gözü oluşturmak ve meyve vermeleri için cins ve çeşitlerine göre iklim şartlarında +4 C altında belirli bir süre kalmaları gerekir.  Bu miktar eriklerde 300-400 saat, zeytinlerde 600-1000 saat, elmalarda 500-700 saat gibi farklılıklar göstermektedir.  Bu soğuklama miktarını dolduran bitkilerin üzerinde yaz – güz döneminden erken oluşmuş gözler uyanmakta ve çiçek açmakta hava şartları ileri doğru uygun giderse meyve de görülmekte, şartlar değişmez ve uzun sürer ise uyanma yoğunlaşmakta ve gelecek yıl ürünü tehlikeye girmektedir. 

Meyvelerin açtıkları çiçeklerin sadece %10-15 kadarı meyveye dönüşmektedir. Henüz gelecek yıl için geniş bir risk görülmemektedir.

Şubat ayı 3.hafta başı itibarı ile hava şartlarının normale dönmemesi risk ihtimalini artırır. İklimin normale dönmesini beklemek ve ummak durumundayız.

Çiftçilerimiz hava şartlarına uyarak meyvelerin uyanmalarını teşvik edecek işlemlerden (sulama, azotlu gübre verme ) kaçınmalı.

Meyve bahçelerinde: Hava şartlarının yardımı ile meyveler üzerinde üreyen mantar, bakterileri ve zararlılara karşı kış ilaçlaması ve kışlık gübreleme ile bitkilerin sağlam ve denge de kalmalarına destek olmaları gerekmektedir.

Buğday, Arpa ve Yulaf bitkileri: Gündüz sıcaklıkların ortalama 10 derece civarında olması ile büyümeye devam etmektedir. 

“ KIŞIN ÜŞÜMEYEN YAZIN HASAT YAPAMAZ,   KIŞIN YAKACAK SIKINTISI ÇEKMEYEN YAZIN ÜRÜN SIKINTISI ÇEKER ” 

            Sözü Anadolu tarımı için söylenir,  bu söz uzun yıllardır zaman zaman iklim normalleri dışında hava şartlarının görüldüğünü ispatlamaktadır.” dedi.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2013, 08:57
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER