İlk Cemre Düştü mü?

Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve "kor halindeki ateş" anlamına gelen cemrelerden ilki 19 – 20 Şubat’ta havaya düşecek.

  İlk cemrenin düşeceği bu günlerde ilçemiz ve ülke geneli beyaza bürünürken 18 Şubat 2015 Çarşamba günüde taşımalı eğitim tatil edildi. Sabaha karşı yağmaya başlayan kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkilerken çocukları sevindirdi. Perşembe gününe kadar yağacak olan yoğun kar yağışı nedeniyle kuvvetli buzlanma ve don olayı beklentisi Gerze ve köylerde hayatı olumsuz yönde etkileyeceği yönünde Bölge Tahmim ve Uyarı Merkezi (BTUM) tekrar uyardı.

  Halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen ve sıcaklığın artması anlamına gelen Cemre’nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

  Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür. Atmosferdeki bu değişiklikler de genelde şiddetli yağış ve fırtınalarla kendini gösteriyor. Cemre inanışı, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder. Oysa meteorolojik olarak ısınma; sırasıyla toprak, hava, su biçimindedir. Cemreler arasında sıcaklıkta düzenli artışlar yaşanmayabilir, bu doğal bir olaydır. Onun asıl önemi folklorik bir inanış olması ve kültürel bir değer taşımasıdır.
Haberin Videosu

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 10:04

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Öğrenci
Öğrenci - 9 yıl Önce

Okullari tatil yapın lo bir yerlerimiz donuyor !

Öğrenci
Öğrenci - 9 yıl Önce

perşembe tatil olmassa arkadaşlarla kaymakamı bascaz loooooo boncuklu silahlarla . #öğrencilerinbiryerleridonuyor

tatıl isteyen
tatıl isteyen - 9 yıl Önce

lütfen okullar tatıl olsun ya :(((

AKIN TÜTÜNCÜ
AKIN TÜTÜNCÜ - 9 yıl Önce

sayın yetkili karda yada soğuk havalarda manzara resim ve video çekmek zordur.emeği̇ni̇z i̇çi̇n çok teşekkürler.yanliz gerze garaj bölgesi̇nden i̇baret deği̇l geçen karda da ayni mekanlar vardi.gerze dişinda yaşayan ki̇şi̇ler olarak ri̇ca etsek bu tür vi̇deo lari gerzeni̇n daha güzel daha nezi̇h yerleri̇ni̇de bi̇zle paylaşirmisiniz.mesela:bi̇raz daha yukardan başlayip saydan i̇skeleden çarşi önünden fenerden arka taraftan vs buralardan da görüntü i̇zleti̇rseni̇z çok daha güzel olacak.
Editör Notu: İlginize teşekkür ederiz. çekimlerimiz devam etmekte önümüz günlerde belgesel olarak yayınlayacağız. yayınladıklarımız haber amaçlı.

esnaf
esnaf - 9 yıl Önce

Sayın ediyor. Bu tür önemli gelişmelere de sitenizde yer verdiği bizden dolayı sizlere teşekkür ederim

Öğrenci
Öğrenci - 9 yıl Önce

Kaymakam hiç dışarı çıkmadı galiba :) dogru arabası var :)

Öğrenci
Öğrenci - 9 yıl Önce

cuma namazına bekliyoz gaymagam bey :) orda konusuruk :)

banner381
SIRADAKİ HABER