İlk Taksiti Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?

Mali Müşavir Köşe yazarımız Cumhur Çetin 7256 Sayılı Kanun Kapsamında İlk Taksiti Ödeyemeyenler Ne Yapmalı gerektiğini açıkladı.

İlk Taksiti Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?

7256 Sayılı Kanun Kapsamında İlk Taksiti Ödeyemeyenler Ne Yapmalı

Bilindiği üzere, 17.11.2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, başta vergi ve sigorta prim borçları olmak üzere birçok kamu alacağına sağlanan kolaylıklarla peşin veya taksitler halinde ödeme imkanı getirilmişti.

İlk Taksit 1 Mart’ta Ödenemedi, Yapılandırma Bozuldu

7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borcun vergi ile ilgili kısmının ilk taksit ödemesinin 1 Mart Pazartesi günü yapılması gerekiyordu. Çeşitli nedenlerle bu taksiti ödeyemeyenlerin yapılandırmaları (taksitlendirmeleri) bozuldu.

1 Mart Olan Ödeme Süresi Neden Uzatılmadı?

7256 sayılı Kanunun 3.maddesinin 16.fıkrasına göre, Cumhurbaşkanına müracaat ve ilk taksit ödemesinin süresinin (1) ay uzatma yetkisi verilmişti. Bu yetki, 30.12.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla kullanıldı. Söz konusu Kararla, başvurusu süresi 31 Ocak 2021 tarihine, Vergi Borçları ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek olan borçların tamamı veya ilk taksit ödeme süresi, 1 Mart 2021 tarihine,  yine Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların tamamı veya ilk taksit ödemesi 31 Mart 2021 tarihine uzatılmıştı. Dolayısıyla, 1 Mart olan ödeme süresi yetkisizlik nedeniyle uzatılamadı.

Yeni Düzenlemeyi Bekleyecekler

1 Mart tarihinde ilk taksit ödemesini yapamadıkları için yapılandırması bozulanlar; herhangi bir torba yasayla, 7256 sayılı Kanuna; “Bu Kanun hükümlerine göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu hâlde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek bu Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları ….  tarihine kadar ödemleri şartıyla bu Kanun hükmünden yararlandırılırlar.” şeklinde geçici madde eklenerek, kendilerine yeni bir hak verilmesini bekleyecekler.

31 Mart Tarihine Dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların tamamı veya ilk taksit ödemesi 31 Mart 2021 tarihine kadar yapılacaktır. İlk iki taksitlerini süresinde ve tam olarak ödemeyenlerin yapılandırması bozulacaktır. Ödeme sürelerinin uzatılmasına ilişkin yetki Cumhurbaşkanınca 30.12.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla kullanıldığından, 31 Mart 2021 tarihinde sona erecek SGK borçlarının peşin veya taksitle ödenme süresi tekrar uzatılamayacaktır.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2021, 20:07

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER