İncir Yiyen Yaşadı.

Gerzeliler incire doyacak.

İncir Yiyen Yaşadı.

  İncir, hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen ve dutgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Dünyada en çok ülkemizde yetiştirilen bu meyve, Osmanlı’dan bu yana mutfak kültürümüzde de yaygın olarak yer almaktadır.

Sadece meyvesi değil yapraklarından akan beyaz sıvının da mucizevi etkileri olan incirin faydaları saymakla bitmiyor.

-          Taze incirin 100 gramında 63 kilo kalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilo kalori bulunmaktadır. 100 gram kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.

-          İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir. 2 Adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte eşdeğerdir.

-          İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Bu nedenle günde 2 adet incir tüketimi kolesterolün düşürülmesine önemli fayda sağlar.

-           Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir.

-          Yüksek oranda karoten, lutein ve tannen içeren incir, yaşlanmanın vücuttaki etkilerini geciktirmeye yardımcı olur.

-          İncir potasyum bakımından zengin bir meyvedir, bu özelliğinden ötürü de tansiyonu düzenlemede oldukça faydalıdır. Başka bir deyişle hipertansiyonu kontrol eden bir meyve olduğu da söylenebilir.

-          Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.

-          İncir, içerdiği ‘benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.

-          Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir. Bu etkiyi sağlamak için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür.

-          Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur.

-          Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, Hemoroit (basur) ve çıbanlara karşı etkilidir.

-          Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanır. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak Suda 30 dakika kadar kaynatılır. Böylece hazırlanan dekoksiyonla ıslatılan bez basur memesine sürülür ya da çıbanlara sarılır. Hemoroite karşı bu dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.

-          Tüm bunların yanı sıra incirde, diğer meyveler gibi karbonhidrat ve şeker oranı da yüksektir. Bu nedenle diyabetli bireylerin tüketimlerinde dikkatli olmaları gerekmektedir. Tabii yine fazla tüketiminde bağırsak hareketlerinin artacağı da unutulmamalıdır.







Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2014, 13:13
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER