İsabella’daki Saklı Mucize

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürüHalil Karadeniz, çitçilerimize müjdeyi verdi.

İsabella’daki Saklı Mucize

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz, ilçemizde yetiştirilmesi planlanan kokulu Karadeniz üzümü( İsabella) hakkında bilgiler verdi.

İsabella’nın üretiminin ıslahı, kapama sistem bahçe tesisi ve pazarlanması proje çalışması

Karadeniz’de diğer bölgelerde yetişen üzümlerde olduğu gibi bağlar yoktur. Karadeniz üzüm asması, ağaca veya çardağa sarılı olarak üretilmektedir.

Yörede Karadeniz üzümü İsabella’nın, birçok ismi bulunmaktadır. Kara üzüm, Muhacir üzümü, Kokulu üzüm, Favlı üzümü gibi.

Dünyada İsabella üzümü olarak bilinmekte, yüzlerce yıldır Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmekte ve kendine has aroması ile değişik yollarla değerlendirilen bir meyvedir.

Karadeniz, Dünyada ve Türkiye’de ve en çok yağış alan bölgelerden biridir. Diğer bölgelerde üzümün kültür çeşitleri yağış ve yüksem nem nedeniyle verimli olmazlar. Bölgede mantar ve bakteri hastalıkları yüzünden telef olurlar. Karadeniz üzümü ise bölgede ilaçlanmadan ve gübrelenmeden tamamen doğal şartlarda yetişen üst seviyede tat ve aroması olan bir üzümdür. Olgunlaşmış haliyle siyah veya siyah-mavi renk olur. Olgunlaşma, Ekim ayı itibarıyla gerçekleşir. Kabuğu kalındır ve içten kolay ayrılır. Genellikle Eylül ayı başlarında toplananlar pekmez, şıra ve sirke olarak değerlendirilir. Yapılan pekmez nardek ve samaksa isimli yiyecekler olarak yoğurt ile birlikte tüketilmektedir.

Karadeniz Üzümünün Bilinmeyen Faydaları

-          Üzümün kabuğunda bulunan Resverratrol maddesi kanser önleyici bir bileşiktir. Aynı madde Resverratrol siyah dut, yaban mersini ve yer fıstığında da bulunmaktadır. Resverratrol maddesi Fitoalaeksin grubu bir birleşik olup hücrede tümör oluşumunu engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

-          İsabella, aynı zamanda antioksidandır. Kılcal damarlarda birikmeyi engelleyerek kalp krizi riskini azaltır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kısa sürede yüksek enerji sağlar. Vücutta bulunan magnezyum iyonunun verimliliğini artırır. Mideye zarar vermeden bölerek karaciğeri çalıştırır. Çok tüketildiğinde vücuttaki yağları eritir. Vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Onun için gribe karşı kullanılması tavsiye edilir. Bağırsak metabolizmasını hızlandırır. Cildi taze ve diri gösterir. Alerji ve kireçlenmelerde iltihabı engeller.

-          Kokulu üzüm diyabet hastaları tarafından az tüketilmelidir.

-          Kandaki büyük LDL oksidasyonunu önleyerek kötü kolesterol oluşumunu engeller. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Londra Kanser Araştırma Enstitüsü’ne göre göğüs kanseri için uygulanan radyasyon tedavisi sonucu oluşan yara izlerini azaltır. Sindirim sistemi sağlığını korur.

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü olarak bölgenin önemli bir değeri olan İsabella’nın kültürel yolla kapama bahçeleri şeklinde tarımının ve üretiminin yapılabilmesi için, 2014 yılı Bahar döneminden itibaren köylerimizde üzüm asmalarını gezerek dal çelikleri aldık. İlçe Müdürlüğü serasında çeliklerin köklendirilmesini yaptık. 1000 adet kadar İsabella fidanı elde ettik. Bu fidanları kapama bahçe kurmak isteyen çitçilerimize vererek kapama bahçe tesisleri kurduracağız.

Ege ve Marmara Bölgesinde görüştüğümüz firmalar, İsabella üzümünün bölgede yetişenlerinden kilogramı 10 TL’den yaprak almayı istemektedirler. Ayrıca İsabella üzümü, Gıda sanayiinde şıra, pekmez, sirke ve şarap olarak imal edilmesi ve pazarlanmasında problem yaşanmamaktadır.

Çiftçilerimizin yeni bir gelir kaynağı olarak konuya ilgi göstermelerini bekliyoruz. Türkiye’de organik üzüm olarak İsabella’nın dışında çeşit yetiştirmek oldukça zordur.




Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 09:39
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER