Kadınlar eyleme geçti.

Keskli kadın eğitim çalışanları 8 Mart Perşembe günü saat 12.30’da Cumhuriyet meydanında üretimden gelen güçlerini kullanarak basın açıklaması yaptılar.

Kadınlar eyleme geçti.

Gerze Eğitim-sen üyesi Emel Aydın tarafından okunan basın açıklaması:

  Tarih 8 Mart 1857’yi gösterdiğinde New York’ta 40 bin dokuma işçisi kadın, 12-14 saati bulan günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi ve daha iyi çalışma koşulları için greve gitti. Ancak egemenlerin buna tepkisi çok sert oldu. Polislerin işçilere saldırması sonucu, fabrikada kilitlenen ve dışarı çıkamayan 129 kadın işçi yanarak hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

  Yanarak ölen kadın tekstil işçilerinin anısına 8 Mart Clara Zetkin’in önerisi ile 1910 tarihinde Dünya Emekçi kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir. 102. yılını andığımız bu günde, İnsanca iş ve yaşam koşulları için hayatlarını kaybeden bu kadınlar, kadınların eşit ve özgür bir dünya taleplerini canlı tutmanın temel dayanaklarından olmuştur.

  Kadının ezilmesinde sömürülmesinde erkek egemenliği ve kapitalist sömürü işbirliği halindedir. Birinin güçsüzleştirdiğini ve değersizleştirdiğini öteki daha çok sömürüyor.

   Kadınların özel ve toplumsal yaşamda yükselttikleri hemen her itiraz, karşı duruş; erkek-devlet-polis şiddeti ile bastırılmaya çalışılmaktadır. Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice topumun, devletin gözü önünde öldürülmesine son beş yılda kadın cinayetlerinin %1400 artması ve bu cinayetlerin faillerinin yargı eli ile tahrik adı altında indirimlerle serbest bırakılması kadınları öldürenleri cesaretlendirmektedir. Kadınlar yaşamın her alanında baskı- şiddete maruz kalmakta ve bunun kader olarak kabul edilmesi gerektiği vaaz edilmektedir.

  Hükümetin ürettiği tüm politikalar ve buna bağlı olarak çıkarılan yasaların tamamının fikri alt yapısını’’ kadın erkek eşit değildir ve kadının asıl yeri aile içidir, evidir’’anlayışı oluşturmaktadır. Son olarak Kadın Bakanlığının kaldırılarak ‘’ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması aynı yaklaşımın sonucudur. Çoğunlukla anne, bazen eş, her zaman bedeni ve emeği aile içinde tüketilen ikinci sınıf bir cins’’kadın’’ kimliğini oluşturmaktadır.

  Ülkede ve orta doğuda yürütülen savaş ve silahlanma politikaları kadınlara kan –gözyaşı –acı-tecavüz-göç olarak yansımaktadır. Savaş kadınları yoksullaştırmakta, şiddeti artırmaktadır. Kadınların barış için söyleyecek sözü, çözümü geliştirecek gücü her zaman vardır.

  Bundan 155 yıl önce kadınların ‘’günde 8 saat çalışma’’ ‘’ eşit işe eşit ücret’’ insanca çalışma koşulları talepleri ile başlayan direnişi bugünde geçerliliğini korumaktadır. Bugün 155 yıl önceki vahşi kapitalist dönemi aratmayan bir süreç yaşanmaktayız. Kadın emeğine-bedenine dönük saldırılar yoğunlaşarak sürmekte; toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve sosyal adaletsizlik derinleşmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinde kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart resmi tatildir. Kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadıklarını birlikte dile getirdikleri, sözlerini, isyanlarını birlikte haykırdıkları 8 Mart ülkemizde de tatil edilmelidir.

      TALEPLERİMİZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ!

* Bilindiği gibi 4+4+4 yasa teklifi kamuoyunda büyük bir tepki ile karşılanmıştır.

  Eğitim Sen olarak teklifin bu haliyle, eğitim sisteminin ticarileştirilmesine ve    çocuklarımızın ucuz iş gücü olarak sermaye çevrelerinin hizmetine sunulmasına daha fazla hizmet edeceği kanısındayız. Hangi amaçlarla gündeme getirildiği belli olan bu düzenlemenin, geri çekilmesini istiyoruz. Bu kapsamda zorunlu eğitimin süresi ve içeriği ideolojik kaygılarla değil, bilimsel veriler ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir

*   Esnek- güvencesiz- kayıt dışı çalışmalara son verilmesi, kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılmasını, işe almada, tayin, terfi ve yükselmelerde pozitif ayrımcılık ilkesinin uygulanmasını,

 * Hem iş, hem de evde çifte mesai yapan kadınların fiili hizmetten yararlanmasını; ev kadınlarına zorunlu sağlık sigortası getirilmesini; ücretli doğum ve ebeveyn izinlerinin artırılmasını,

  * Başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere her türlü ayrımcılığa son vererek eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik anayasa hazırlanmasını,

*  Şiddete uğrayan kadınların korunmasını, kadın cinayetlerinin engellenmesini ve yargı sisteminin, yasaların kadın lehine düzenlenmesi.

*  Ülkede yürütülen savaş politikalarına karşı, savaş sürecinin barışa evrilmesi ve halkların özgürce bir arada yaşadığı barış koşullarının yaratılmasını,

*  KESK kadın sekreterimiz başta olmak üzere tutuklu olan tüm arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını,

*  Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kaldırılarak Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını

*  İşyerlerinde, sokakta kadına yönelik taciz, tecavüz ve mobingin son bulması için düzenleme yapılmasını,

*  Kadından yana imza atılan uluslar arası sözleşmelerin uygulanmasını İSTİYOR,

8 Mart’ın resmi tatil edilmesi için İSYANIMIZI büyütüyoruz.

 KADINLAR İÇİN,KADINLARLA BİRLİKTE SUSMUYOR,KORKMUYOR

8 MART’ ta HİZMET ÜRETMİYORUZ        

 

 

                                                                                       Düzenleyen ve yazan; Müge DÖNMEZ



















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2012, 17:06
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER