Kararı Kim Verecek?

Sinop'ta yayın yapan Halksesi adlı haber sitesinden Mete Çağdaş'ın, bir gazeteci tarafından, daha önce Sinop’ta görev yapmış bir il müdüründen şantajla para sızdırmaya çalıştığı iddiasına yer verdiği haber Sinop’ta büyük yankı uyandırırken yerel basının neredeyse tamamında yer aldığı habere Pusula gazetesinin imtiyaz sahibi Murat Yılmazer’den cevap geldi.

Kararı Kim Verecek?

Haberde daha önce Sinop'ta görev yapan, şu anda da Rize'de Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak görevini yürüten Mustafa Çelik'ten para istediği, vermeyince de kendisini paralel yapıyla ilişkilendiren bir haber yaptığı iddia edildi. Haber ardından Mustafa Çelik'in suç duyurusunda bulunduğu belirtilirken, son kararı hukuk verecek.

Mete Çağdaş imzalı 'Mesleğimize leke sürüyor!' başlıklı haberi:

Sinop’ta günlük olarak yayımlanan “SİNOP PUSULASI “isimli yerel gazetenin imtiyaz sahibinin eşi ve gazete de kendisi zaman zaman haber müdürü olarak tanıtılan ve yine gazete de köşe yazarlığı yapan Murat Yılmazer’in Rize Gençlik hizmetleri ve Spor il müdürü Mustafa ÇELİK’ten 1 Hafta önce 2 bin TL para talebinde bulunduğu, talebi yerine getirilmeyince de bugün 3 yıl önce Mustafa ÇELİK’in Gençlik hizmetleri ve spor il müdürü olarak Sinop’ta görev yaparken bakanlık projesi olan dönemin Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen SAFA gençlik merkezinin açılması ile Çelik’i ilişkilendirmeye çalışmak ve karalamak amaçlı haber yaptırdığı ortaya çıktı. 2 BİN TL İSTEDİ VERMEDİM Konuyla ilgili olarak Genel yayın yönetmenimiz Mete ÇAĞDAŞ’a açıklamada bulunan Rize Gençlik hizmetleri ve spor il müdürü Mustafa ÇELİK “ Bir hafta önce beni telefonla arayarak esnaf kredi kooperatifine borcu olduğunu ve ödeyemediğini bu yüzden benden 2 bin TL yardımda bulunmamı istedi bende kendisine bu kadar parayı nerden bulayım dedim ve veremeyeceğimi belirttim. O da bana bir iş arkadaşımın adını zikrederek ondan istememi söyledi. Ben bunun da mümkün olamayacağını söyleyince telefonu kapattı. Bir kaç gün sonra da benim Sinop’ta iken görev esnasında Bakanlık projesi olan ve benim il müdürlüğümün kasasından bir kuruş para çıkmadan açılışı gerçekleşen SAFA gençlik merkezi olayını haberleştirip bana whatsapp aracılığı ile gönderdi ve güya birileri ihbar etmiş de bu da haber yapmadan önce bana sormak istemiş miş madem birileri neyi ihbar etti ise etti, elinde bilgi belge varsa bir gazeteci olarak yaparsın bana neden soruyorsun ki haberi yapmak için? Aklı sıra üzeri kapalı beni bu haber ile tehdit ediyor şantaj yapmaya çalışıyor. Bende çiğ süt içmedim ki karnım ağrısın “ Yap abi hiç düşünme “dedim. Ve bugün Sinop’tan bir arkadaşım arayınca öğrendim. Haberi yapmış ve beni paralel yapılanma ile ilişkilendirmeye çalışmış. Kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum. Yaptığı şantajcılıktır istediği parayı temin etseydim bu haberi yapar mıydı acaba?

Pusula gazetesinin imtiyaz sahibi Murat Yılmazer’in gazetemize gönderdiği açıklama:

Herkes konuştu biz sustuk, şimdi konuşma sırası bize geldi… Sebebinin apaçık belli olduğu ve ‘çamur at izi kalsın’ mantığıyla ve gerçeği yanlış lanse ederek yayınlanan haberlerin kamuoyunu meşgul etmesi sebebiyle böyle bir açıklamayı uygun bulduk.

Sinop’ta son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve gazetemizle ilgili karalama eylemi niteliğinde bulunan ve bir vatandaşa ait olan web sitesi tarafından yapılan haber ile gazetemiz haber koordinatörü Murat Yılmazer’in bir kurum müdüründen para istediği iddialarına cevap hakkımız niteliğinde olan bu haberimizi siz değerli kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

BİLGİ KİRLİLİĞİ

Gazetemizde 27 Haziran Pazartesi günü manşetimizde yayınladığımız ‘Paralel Yapının Safası’ başlıklı haberimizde dönemin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü görevini yürüten Mustafa Çelik hakkında gündeme getirdiğimiz iddiaları kamuoyu ile paylaşmış, sonrasında Çelik’in Sinop’ta yayın yapan bir siteye verdiği demeçte gazetemiz haber müdürü Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’ten para istediği iddia edilmiş ve kamuoyunda yanlış bilgi kirliliği yaratılmıştır.

ALENEN SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Sinop’ta halksesi.com isimli bir sitede, sitenin sahibi vatandaş tarafından dile getirilen ve henüz kesinlik kazanmamış bir iddia haberinde gazetemiz haber koordinatörü Murat Yılmazer’in fotoğrafını ve gazetemizin adını kamuya açık bir şekilde yayınlayan, ‘Vay şantajcı vay’ başlığı ile paylaşan bu kişinin basın yayın kurallarına açıkça uymadığı ve yaptığı haberin bu haliyle suç teşkil ettiği herkes tarafından görülmektedir.

EMEK HIRSIZI

Ayrıca haberi yapan kişinin, yakın geçmişte gazetemizin haberlerini izinsiz kullanıp, ulusal medya olarak lanse ettiği mecralarda kendi özel haberi gibi yayınlamasının ardından, kendisini uyardığımızdan dolayı böyle eylemlere girişmekte olduğu görülmektedir. Yani kendisini gazeteci olarak tanıtan bu vatandaş aslında yapmış olduğu davranış ile hem haber-emek hırsızlığı yapmakta, hem de haberlerini kullandığı gazetemize çirkin iftiralar atmaktadır.

ÇEKİLEN MESAJDA HERHANGİ BİR ŞANTAJ UNSURU YOK

Haberde yer alan konuşma kayıtlarının bulunduğu ekran görüntüsünden de görüldüğü üzere, bu durumun Çelik’in iddia ettiği para yardımı yönündeki demeciyle ilişkilendirmek istenmesi açıkça anlaşılmaktadır. Oysa ki Çelik’e yollanan fotoğraflar ve bilgide herhangi bir tehdit ve para ilişkilendirmeyle ilgisi olmadığı görülmektedir. Mustafa Çelik’in böyle bir iddiasının altında yatan ön yargı apaçık ortadadır. Gazetecilik etiği gereği haber hazırlanırken diğer tarafın da dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’i gündüz 5-6 kez aradığı, kendisinin telefonu açmaması üzerine gece whatsapp uygulaması üzerinden bu konuyu kendisine ‘sana sıkıntı olur mu’ şeklinde sorulan sorduğu ve karşısında da ‘yok olmaz’ diye cevap aldığı görülmektedir. Yapılacak olan haber ile borç-alacak ilişkisi arasında kurulan bağ tamamen Mustafa Çelik’in durumu kamuoyuna farklı lanse etmek istemesinden kaynaklanmıştır.

ÇELİK’İN İFADELERİ SORU İŞARETLERİYLE DOLU

Sitede yer alan müdürün ifadelerine göre, Çelik’in bu tür haber araştırmalarında kendisine yöneltilen her soruyu bir ‘şantaj eylemi’ niteliğinde olarak mı gördüğü akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. Oysa ki her basın temsilcisinin habere konu olan isimlere, haberin en gerçek halini yayınlayabilmek adına böyle sorular sorması gayet normaldir.

İSTENİLDİĞİ İDDİA EDİLEN PARA ASLINDA ÇELİK’İN KENDİ BORCU

Yine haberde iddia edildiği üzere Murat Yılmazer’in Mustafa Çelik’ten istediği paranın ise, aslında yardım parası değil geçmiş dönemde çekilmiş krediden Çelik’e verilen pay olduğu belgeli bir gerçektir. Bu durumla ilgili olarak Murat Yılmazer’in yaptığı açıklamada, Çelik’in aslında gazetemize vermesi gereken paranın, 2013 yılında Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden çekilen krediden kendisine verilen para olduğunu belirterek; “Mustafa Çelik, gazetemiz imtiyaz sahibi Fatma Emriye Yılmazer’e kefil olmuştu. Kefil olurken de hatırlandığı üzere Çelik’in eşi aracıyla kaza yapmıştı. Bu gelişmenin ardından Mustafa Çelik bana, borcunun olduğunu ve bir miktar paraya ihtiyaç duyduğunu” söyledi.

ÇELİK’E SORUYORUZ

Şimdi soruyorum Sayın Çelik’e; Bu çekilen krediden sana ne kadar para verdim, bu borçtan dolayı bana hiç geri ödeme yaptın mı, şu ana kadar Mustafa Çelik bu borcun ne kadarını ödedi, kendisi Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden bu borçla ilgili olarak hiç aranıp telefona cevap verdi mi, verdiyse kooperatife ne dedi, kooperatiften çekilen para ile ilgili olarak diğer kefilin para ödediğini kendisi biliyor mu, beni arayıp ‘abi kooperatiften beni arıyorlar, icralık olmayayım, ben kurum müdürüyüm ismime bir zarar gelmesin’ diye ithamlarda bulundun mu? Bunların cevabını kamuoyu adına vermesini istiyoruz.”

DİĞER GAZETELER DE BU İFTİRAYA ORTAK OLUYOR, ÇÜNKÜ…

Bir diğer vahim durum ise gazetemize atılan bu çamura ilimizde günlük yayın yapan diğer gazetelerin de ortak olması. Geçtiğimiz dönemlerde halksesi.com isimli site ve sahibi ile yaşadıkları sorunlar henüz unutulmamışken, bu siteden alınan bilgilerin diğer gazeteler tarafından da yayınlanıp haber yapılması yine Murat Yılmazer’in bu gazetelere karşı başlatmış olduğu ‘nitelikli dolandırıcılık’ iddiasından dolayı olduğu bilinmektedir. Devleti dolandırmak ve sahte sigortalı göstererek cezaya mahkum edilmelerinin ardından bu tür eylemlerde bulunan bu kuruluşlardaki usulsüzlükleri ortaya çıkardığımız için böyle bir kasıtlı eylem yapılmaktadır.

Tüm bu bilgi ve belgelerden sonra, halksesi.com’un haberini paylaşan diğer gazeteler, bu cevap yazımızı da paylaşacak mıdır. Yoksa ki kendilerinin yapmış olduğu sigorta usulsüzlüklerini dile getirmemiz nedeniyle  böyle haberler yapmış olduklarını ispatlar konumuna mı düşeceklerdir, merak ediyoruz.

Son olarak tüm bu olaylarla ilgili ‘çamur at izi kalsın’ mantığı ile yapılan bu haberler, aslında gazetemizi yıpratmaya yönelik olsa da bu tür eylemler aslında bizleri daha da güçlendirmektedir.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2016, 18:36

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER