Kendi Elleriyle Dağıttı

Gerze Belediyesi Muharrem ayı nedeniyle vatandaşa aşure dağıttı.

Kendi Elleriyle Dağıttı

Gerze Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak Atatürk Meydanında gerçekleştirilen Aşure ikramından önce ilçedeki işleri nedeniyle katılamayacak kurumlara ve hastanede yatan hastalara dağıtılmasının ardından Atatürk Meydanında davetlilere ve halka aşure dağıtıldı.

Gerzeli vatandaşların son derece yoğun bir şekilde rağbet gösterdiği aşure ikramı sakin bir ortamda gerçekleşti.

Aşure Günü Nasıl Ortaya çıktı?&Aşure nedir?

“İslami kültürde geleneksel bir tatlı olan Aşure’nin nereden geldiğini biliyor musunuz?
Aşure günü Hicri takvime göre hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 Müslüman hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) öldürüldükleri için o güne “Aşura Günü“ denilmiştir.

Hz. Hüseyin şehit edildiği için aşure günü ortaya çıkmamıştır. Çünkü birazcık tarihe bakarsak aşure günü Kerbela olayından öncede vardır.

Aşure gününde meydana geldiği rivayet edilen pek çok mucize söz konusudur. Bunlar Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, İdris peygamberin diri olarak göğe yükseltilmesi (çıkarılması), Yakup peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyyüb peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, İsa peygamberin doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.

Bu mucizeler kutsal kitap Kuran’da yer almasa da İslam inanışında büyük bir yer tutmaktadır.

Aşure tatlısı dini bir inanıştan temelini almaktadır. Aşure Çorbası da denen bu tatlı inanışa göre Nuh peygamberin tufandan sonra geminin erzak dolabında kalan yiyecekleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır.

İçinde pek çok farklı malzemenin kullanıldığı ve gelenek olan aşure hala Aşure Günü’nde yapılır ve komşulara dağıtılır.

Aşure geleneksel ve malzemelere göre pek çok tarifi mevcut olan bir tatlıdır. Herkesin damak zevkine uygun olarak pişirdiği bu tatlının hem enerji hem de besin değeri yüksektir.

Diyabet sorunu yaşayan kişilerin tüketimine dikkat etmesi gereken bir tatlı olan aşurede baklagiller, kuru meyveler ve tahıllar bulunur.”

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 15:32

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER