Kendin Bildir

Köşe yazarımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir- SİNDEF Meclis Üyesi “İşe Girişinizi E Devlet Kapısı Üzerinden Kendiniz Bildirin” dedi.

Kendin Bildir

Kendi İşe Girişini Kendin Bildir

Hepimizin bildiği gibi sigortasız işçi çalıştırması yani kayıt dışı istihdam ülkemizin kanayan yaralarından biridir. Kanunlarımızda,  sigortasız işçi çalıştıran işverenler açısından caydırıcı, sigortasız çalıştırılanlar açısından koruyucu birçok haklar mevcut. Kanunlarla tanınan hakların zamanında kullanılması, kayıt dışı istihdamla mücadelenin en önemli caydırıcı unsuru.

İşe Girişinizi E Devlet Kapısı Üzerinden Kendiniz Bildirin

Bilindiği üzere, işyerlerinde işçi çalıştırmaya başlayan işverenler, bu işçilerin bildirimlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundalar. Kanun koyucu söz konusu işverenlerin, çalıştırmaya başladıkları işçileri zamanında kuruma bildirip bildirmediklerini kontrol altına almak ve sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek amacıyla, istemeleri durumunda işçilerinde çalışmaya başladıklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirebileceklerini hüküm altına almıştır.

5510 sayılı kanunu 8.maddesinde yer alan düzenlemeye göre; herhangi bir işyerinde çalışmaya başlayan kişinin sigortalı olarak çalışmaya başladığını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme hakkı bulunmaktadır.

İşyerine Güvenmiyorsan Kendi İşe Girişini Kendin Bildir

Bu nasıl olacak diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Öncelikle, PTT’den bir e devlet şifresi alacaksınız. Sonra, https://www.turkiye.gov.tr sitesine gireceksiniz. Site içinde SGK bölümünü bulacaksınız, oradan(https://www.turkiye.gov.tr/sgk-4a-sigortalilik-bildirimi?yeni=Basvuru)4A(SSK) Sigortalılarının Kendini Bildirmesi bölüne tıklayacaksınız. Önünüze gelen ekranda, ilgili yerleri doldurduktan sonra en altta işe giriş tarihinizi yazacaksınız, başvur butonuna basarak onaylayacaksınız.

Bu işlem tamamlandığında işe girişiniz otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmiş olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalının ilgili işveren tarafından bildirilmediğini tespit ederse, tespit, hem sigortalıya hem işverene bildirilecek. Yapılan bildirime rağmen işveren tarafından gerekli düzeltme ve bildirim yapılmazsa işyeri denetime alınacak. Bildirimde bulunan çalışanın, o işyerinde çalıştığı halde işveren tarafından sigortalı olarak bildirilmediği tespit edilirse işçinin bildirimi doğru kabul edilerek geriye yönelik sigorta girişi re’sen yaptırılacak ve işyerine idari para cezası uygulanacak.

Bu sayede, işyeriniz sizin işe girişinizi bildirmemişse sigortasız çalışmayacak, gün kaybına uğramayacaksınız.

Cumhur ÇETİN

Mali Müşavir-Sindef Meclis Üyesi

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2017, 18:07

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER