Küçük Esnaf Can Derdinde Birileri Et Derdinde

Birçok büyük market zincirinin açıldığı Gerze'de, mahalle bakkalları ve yerel marketler can çekişiyor.

Küçük Esnaf Can Derdinde Birileri Et Derdinde

  İlçemizde son yıllarda her cadde ve sokak başında bir biri ardına açılan büyük market zinciri, bakkal ve yerel marketleri kapatma noktasına getirdi.

İlçemizi örümcek ağı gibi saran büyük market zinciri, evimizin anahtarını bıraktığımız, çocuğumuzu emanet ettiğimiz, paramız yetişmediğinde borç para aldığımız, cenazemizde, hastalandığımızda yanımızda olan, kısacası beraber ağlayıp, beraber güldüğümüz mahalle bakkalımıza, beyaz eşya satan yerel esnafımıza, kunduracı, tuhafiyeci, zücaciyeci ve pastacıya kadar birçok küçük esnafa zarar veriyor.

Gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin korunduğu, desteklendiği ve gelişmesinin sağlandığı bilinen bir gerçektir. Büyük market zincirinin bakkallara karşı ezici rekabetlerini önlemek bakımından fevkalade önlemler alındığı da bilinmektedir.

Gelişmiş ülkelerde durum böyleyken ülkemizde ve özellikle 13000 nüfuslu ilçemizde birçok küçük esnaf kepenk kapatırken, kalanlar binbir zorlukla ayakta durmaya çalışıyor.

Gerze Esnaf Odası’nın verilerine göre Gerze’de faaliyet gösteren 651 esnafın en çok zarar görecek olan 139’u, son yıllarda açılan marketler zincirinin 6 şubesi ve 2 AVM dolayısıyla zor günler geçiriyor. Edinilen bilgiye göre bu kadar yetmezmiş gibi Hamidiye Mahallesi Hal caddesi üzerinde birden fazla yeni marketler açılıyor. Can çekişen esnafa son bir hançer darbesi olarak nitelendirilen bu girişime birilerinin dur demesi gerekiyor.

Böyle bir ortamda Gerze ekonomisinin ekonomik ve sosyal anlamda çimentosu sayılan küçük esnaf ve sanatkarlara sahip çıkılmaması esnaf kadar Gerzelilere de vurulan büyük bir darbedir. Çünkü bakkallar kapanırsa sosyal dengedeki zincir kopar ve sistem herkesin üzerine çöker.

Kendi esnafına sahip çıkmayan yetkililere Gerze Gündem Haber olarak birkaç önerimiz var:

Bir sokakta yoğunluk kaç bakkalı gerektiriyorsa o sayı kadar işletme ruhsat izni getirilmelidir.

İlçeye nüfusun yoğunluğuna göre büyük market açma ruhsat izni verilmelidir.

Büyük marketlerin açılabileceği işletmeler için standart imar planlaması ve standart proje şartı getirilmelidir.

Belediyeler standart imar ve projelere uymayan büyük market şubelerine izin vermemelidir.

Otoparkı olmayan, yangın tahliye çıkışları bulunmayan, depo giriş ve çıkışı yapılmayan marketlere izin verilmesi, aynı zamanda o sokağın, o caddenin trafik akışını da bozmaktadır. Belediyeler, bu konuda yeniden düzenleme yapmalıdır. Büyük bir market şubesine ürün indirilirken, cadde ve sokakların trafiğini durdurmak hiç kimsenin hakkı değildir.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2014, 14:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
esnaf
esnaf - 9 yıl Önce

gün gelir her kez yaptığının hesabını ahrette verir

esnaf
esnaf - 9 yıl Önce

bide ben ekleyim cuma günleri nereden geldiği belirsiz ellerinde gezerek mal satanlar.nerde bizim belediye niye esnafını düşünmüyor.651 tane esnaf vergisi veriyormu veriyor, muhasebesi,kirası ne yapacak bu esnaf bir cumamız var para dönen gün onuda eller götürüyor.belediye hala bakıyor bakalım halimiz ne olacak

leyla
leyla - 9 yıl Önce

biri de aynı ikiside aynı fark etmez sandıkta görüşürüz başkanlar.

borçlu
borçlu - 9 yıl Önce

bankalara olan borcumuzu kim ödeyecek? cemalmı hüseynmi osmanmı orasına bakalım

kırgın
kırgın - 9 yıl Önce

bunun hesabını seçilmişler verir herhalde

seçim ne zaman
seçim ne zaman - 9 yıl Önce

seçim ne zaman

Gerzeli
Gerzeli - 9 yıl Önce

mustafa bey haber 4/4 lük sizi tebrik ederim. belediye başı esnafını koruyandır, ezdirmeyendir. bu kadar market zinciri açılıyorsa, ruhsat veriliyorsa bu işte bir iş varmıdır. gerze bu yapılanları unutmaz, yeri geldiğinde gerekeni yapar. alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. büyüklerimiz böyle derdi. yazıklar olsun...

gerzeli
gerzeli - 9 yıl Önce

gerze'nin esnafına az bile abi, en basiti ekmek her yerde 50 krş-75 krş gerzede 1 tl. deniz olmayan memlekette hamsi 2.5-3 tl gerzede 5 tl nin altına düşmüyor. türkiyenin hiç biyerinde bu kadar ince simit bu kadar pahalı satılmaz,gramajından bile çaldıkları simit 75 krş. samsunda 3 katı agırlıktaki simit 50 krş. gerze niye bu kadar pahalı? bi çorba bile 7 tl, esnaf kendi vatandaşını kazıklamayı düşüneceğine önce bi kendine baksın.


banner381
SIRADAKİ HABER