Küçük Esnafların Vay Haline…

Türkiye Perakende Sektörünün büyüklüğünün ve ne kadar artış gösterdiği konusunda araştırma yapan Deloitte Türkiye Şirketi bu konuda edindiği bilgileri kamuoyuna sundu.

Küçük Esnafların Vay Haline…

  Hazırlanan raporda yıl içinde oluşan zorlayıcı piyasa koşullarına rağmen Türk tüketicilerin 2013 yılında harcamalarını artırdığını ve perakende sektörünün büyüklüğünün 303 milyar dolar seviyesine ulaştığı, sektörün önümüzdeki 5 yılda ortalama % 7 yıllık birleşik büyüme oranında artış göstermesi bekleniyor. Raporda ayrıca süpermarket ve AVM' lerde kredi ve para kartlarla yapılan perakende alışverişlerinin son 5 yılda ortalama %15 büyüyerek 2013 yılında 34 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor.

Türkiye'deki perakende sektörünü birçok farklı açıdan masaya yatıran rapor, bu yıl AVM yatırımlarına odaklanıyor. Buna göre, son 10 yılda dört kat artarak 333'e ulaşan ülke genelindeki toplam AVM sayısının, 2015 yılı sonunda 409'a çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda Sinop gibi gelişmekte olan illerde AVM yatırımlarının hız kazanacağı öngörülüyor.

Perakende harcamalarını etkileyen unsurlar olarak şehirleşme ve genç nüfus nedeniyle değişen tüketim alışkanlıkları, alternatif ödeme kanalları ile sayısı her geçen gün artan AVM' ler ve hızla gelişen online pazar karşımıza çıkıyor. Tüm bu gelişmelere rağmen Süpermarket ve AVM’lere karşı direnen küçük işletmelerin hali ne olacak? Müşterisine türlü koşullarda ödeme kolaylığı sağlayan yerli esnafın pabucu dama mı atılacak? Küçük işletmeler büyük sermayeli şirketlere karşı yenik mi düşecek? Enflasyonun ve işsizliğin çığ gibi büyüdüğü bu düzende vatandaş nereye kadar savrulacak?

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2014, 22:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
vtndaş
vtndaş - 10 yıl Önce

iktisadi gelişimin zorunlu kıldığı büyük işletmeler doğal olarak yaygınlaşıyor.yalnız bazıları küçk işletmeler zorla sindiriliyormuş hissi veriyor.gelişmiş ekonomilere bakıldığında küçük işletmelerin yeri azdır.

banner381
SIRADAKİ HABER