Kuru’dan Proje

PROF.DR.EMİN KURU "SİNOP'TA DİNİ TURİZMİ AYAĞA KALDIRACAK ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE ÖNERDİ"

Kuru’dan Proje

  Efsane bir Alperen olan Sarı Saltuk'un Sinop'ta doğduğunu ve evinin kısa zamanda restore edilerek ve heykelinin dikilmesini önerdi.

Sarı Saltık, XIII. yüzyılda yaşamış, Anadolu ve Rumeli’nin Türkler adına fethinde birinci derecede rol almış bir Türk kahramanıdır. Sarı Saltık, Sinop’ta doğmuştur. Çocukluk ve gençlik yılları Sinop’ta geçmiştir.

Hayatta olduğu süre içerisinde üç kıtaya âdaleti, doğruluğu ve aydınlığı bu ilimizden hareket ederek götürmüştür. Hayatının daha sonraki yıllarında Edirne’ye taşınmış, burayı kurduğu devletin bakenti ve fetih kapısı durumuna getirmiştir. Ayrıca sık sık günümüzde Romanya sınırları içerisinde kaan Baabadağı’na gtmiş ve faaliyetlerini orada da yürütmüştür.

Sarı Saltık’ın faaliyet alanı, yukarıda da bahsedildiği gibi, Anadolu'dan başlar. Daha sonra haksızlık, kanunsuzluk, zulüm ve kötülüklerin bulunduğu bütün yeryüzüne kadar uzar. Yani Sarı Saltık, nerede kötülük, kanunsuzluk ve zulüm varsa düzeltmek için oradadır.

Sarı Saltık, Rumeli'ye yani Avrupa'ya, Asya’ya ve Afrika’ya çok sayıda seferler düzenlemiş, uzun süre bu coğrafyalarda kalmış, çeşitli güçlerle mücadele etmiş, Tanrı'nın da kendisine verdiği insan üstü yetenek ve güçlerle başarılı olmuştur.

13. yüzyılda yaşayan Sarı Saltık, o tarihten bu yana rivayetleri ile canlı kalmayı başarmıştır. Fatih Sultan Mehmed’in Şehzadesi Cem Sultan tarafından hakkında 3 ciltlik kitap yazdırılmıştır. Sarı Saltık hakkındaki bilgilere, tarihi kaynaklarda, Osmanlı Tahrir defterlerinde ve vakıf kayıtlarında da rastamak mümkündür.

Saltık Gazi’nin Dünya Üzerinde şimdiye kadar 18 ülkede (Rusya, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Polanya, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Ukrayna, Moldova, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İsveç, …) 29 yerde türbe, makam ve kültürel mirasları olduğu tespit edilmiştir.

Sinopu dünya turizmine açacak olan bu kültürel mirasımız hem Sinopun,hem Türkiye'nin, hemde bütün İslam coğrafyasının ortak değeridir. Bu kültürel miras önce Sinop için sonrada Türkiye'nin din turizmi için önemli cazibe merkezi olacaktır. Bu cazibe merkezinin oluşabilmesi için Sinop'ta Sarı Saltuk'a ait bir ev tahsis edilip,restoresi yapılmalı ve bu ev "Sarı Saltuk Kültür Evi" olarak açılmalı, "Heykeli Dikilmeli" ve bu evrensel değer Sinop'a mal edilmelidir.

Her yıl Sarı Saltuk'u anma toplantıları ve ritüelleri düzenlenmelidir. Bu faaliyetlerin yapılabilmesi için Sinoplu Sanayici İş Adamları Derneği İstişare Konseyi olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız.Bunun için ilgili makamları göreve davet eden Prof.Dr.Emin Kuru, Sinop turizmine yeni bir proje önerdi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2013, 12:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
esnaf
esnaf - 10 yıl Önce

çok anlamlıo bır proje tebrikler

banner381
SIRADAKİ HABER