Müftü Vekili Açıklamada Bulundu

Gerze İlçe Vaaizi ve Müftü Vekili İsa Onay, yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle vatandaşlarımızı bilgilendirmek için açıklamalarda bulundu.

Müftü Vekili Açıklamada Bulundu

            Kurban kesiminin başlangıç ve bitiş süresi nedir?

-          Kurban kesimi, Kurban Bayramı namazından sonra başlayacak ve bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar devam edecek.

Kurban İbadetinin hikmeti nedir?

-          Kurban İbadetinin hikmeti, ilk insandan başlayarak devam eden Allah’a yakınlaşmanın bir göstergesidir. Kurban, Arapça “Kurbiyet”, kavram olarak yakınlaşmayı ifade eder. Bir yönüyle Allah’a yaklaşma, diğer yönüyle ise insanlarla olan bağımızı güçlendirme anlamına gelmektedir. Bundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl “Kurbanlarımız Kardeşlik İçin” sloganını kullanmaktadır.

Cenabı Allah Kur’an-ı Kerim’de Haci Süresi 37.ayetinde “Onların ve kanı asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız ulaşır. ”şeklinde buyurmaktadır.

Gerze’de vekâlet ile kurban kesimi yapılıyor mu?

2013 yılı itibarıyla Türkiye Diyanet Vakfı, 89 bin 23 hisseyi halkımız adına vekâlet yoluyla yerine getirmiştir. 2014 yılı itibarıyla maddi olarak kurban kesme imkânı olup da fiilen kesemeyecek olan kimseler ile ülke içinde ve ülke dışında ihtiyaç sahibi Müslümanlar bayram sevincini yaşamaları için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’na vekâlet vererek kurban kesim işini sürdürmekte ve bu yıl 150 bin hisse hedeflenmektedir. Gerze için şu ana kadar 20 tane vekâlet belgesi elimize ulaştı ve ulaşmaya devam edecek.

Kurban keserken vatandaşlara uyulması gereken konular konusunda neler söylemek istersiniz?

-          Kurban, her şeyden önce bir ibadettir fakat kurban ibadetinin nasıl yerine getirileceği hususunda dinimiz hiçbir canlıya eziyet etmeme prensibini uygulamaktadır. Bundan dolayı hayvanın kesim yerine götürülürken ve kesim esnasında olabildiğince titiz davranılması gerekir. Bu hakikati Peygamberimiz “Hayvan boğazlarken bile en güzel şekilde boğazlayınız.” Hadisiyle açıklar.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın kurban derisi toplama yetkisi var mı?

-          Hayvan derilerinin toplanması konusunda önceki yıllar Türk Hava Kurumu tek yetki sahibiyken halkımız yasal prosedür gereği istediği yerlere deriyi bağışlayabilmektedirler. 2014 yılı itibarıyla Türkiye Diyanet Vakfı da kurban derilerinin bağışını kabul etmektedir.

Son olarak Kurban Bayramı mesajınızı alabilir miyiz?

-          Gerze İlçe Müftülüğü olarak öncelikle değerli Gerzelilerin sonra tüm ülkemizin ve İslam dünyasının bayramının sağlık, barış, kardeşlik ve esenliğe vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim. Kurban vesilesiyle yolculuk yapacak kardeşlerimizin  sağlıklı bir şekilde ibadetlerini yerine getirip ziyaretlerini yaptıktan sonra evlerine dönebilmelerini niyaz ederiz.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2014, 13:07
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER