NKP’den Nükleere Hayır Mitingi

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından Çernobil felaketinin 33. Yılı dolayısıyla “Sinop Nükleer Santral İstemiyor” sloganıyla miting düzenlendi.

NKP’den Nükleere Hayır Mitingi

Ukrayna'da yaşanan Çernobil nükleer santral felaketinin 33. yıl dönümü nedeniyle, Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından miting düzenlendi. Sabah saat 11:00 sıralarında tersane bölgesinde bulunan Belediye kamyon garajı önünde toplanan çevreciler, kortej oluşturarak ellerinde pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde Bülent Ecevit Caddesi üzerinden Sinop iskele meydanında oluşturulan miting alanına geldi. Meydan girişinde polisin oluşturduğu arama noktalarından geçen çevreciler daha sonra mitingin yapılacağı İskele Meydanında toplandı. Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda çevrecinin katıldığı mitinge sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve bazı siyasi partiler de destek verdi.

NÜKLEER SİZİN OLSUN SİNOP BİZİMDİR

Düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, Siyasi iktidar kanadında Sinop Nükleer Santralinin Kurulması yönündeki ısrar hala devam ettiğini belirterek, Sinop halkının ne Sinop’ta ne de Türkiye’nin herhangi bir yerin nükleer santral istemediğini söyledi. Karataş; “Siyasi iktidar kanadında Sinop Nükleer Santralinin Kurulması yönündeki ısrar hala devem ediyor. Temmuz 2018 tarihinde TBMM’de geçirilerek 09 Temmuz 2018 tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 702 sayılı Nükleer Düzenleme Kurulunun Teşkilat ve Görevleri ile Bazı Kanunla Değişiklik Yapılması hakkında KHK ile yapılan düzenleme ile TAEK'in yetkileri Nükleer Düzenleme Kurulu'na devredilmektedir. Yine bu düzenlemeyle NDK'ya Nükleer Düzenleme Kurulunun görev ve yetkileri alanındaki konularda, diğer yasal düzenlemeler ve idari yapıların üzerinde mutlak yetki tanınıyor. Bir de şunu belirtmek istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 15 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkartılan Özellikle Sinop İnceburun Yarımadasını ilgilendiren 1/100.000 ÇDP’daki Plan Notu değişikliği bizim canımızı yakıyor. Bu Plan notlarında yapılan değişiklikle Sinop İnceburun Yarımadasında Nükleer Atık Depolama Tesisi işaretlendiğini tespit ettik. Diğer bir deyişle nefes alacağımız, bu doğa harikası bölge Nükleer Çöplük alanına dönüştürülmek isteniyor. Bu konuyu 15 Nisan 2019’a yargıya taşıdı, Dilekçemizi verdik. Biz diyoruz ki; Nükleer Sizin olsun Sinop bizimdir. Sinop nükleer santral istemiyor” dedi.

SİNOP’A VE SİNOPLUYA NÜKLEER FELAKETİ YAŞATMAYACAĞIZ

Mitingde daha sonra söz alan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, yıllardır verdikleri nükleer mücadeleye bundan sonrada devam edeceklerini belirterek, ne Sinop’a ne de Sinoplulara nükleer felaketi yaşatmayacaklarını ifade etti. Ayhan; “Bir belediye başkanının en asli görevi, o kentte yaşayan insanların, mutluluğu, huzuru ve refahıdır. O kentte yaşayan insanların, sağlıklı bir çevrede yaşamlarını sürdürebilmeleri ve bu sağlıklı çevreyi bozulmadan gelecek nesillere aktarmaktır. Bu anlamda, Sinop gibi nükleer santral tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir kentin belediye başkanının, bu mücadeleye omuz vermemesi mümkün değildir. Geçtiğimiz yıl Ukrayna’daydım, Çernobil’deydim. Bölgede yaşanan vahşeti kendi gözlerimle gördüm. O vahşeti görmeden önce birçok kitapta o vahşeti okumuştum. Ama maalesef orada gördüklerimi hiçbir edebiyatçının kaleminin yeterli kalmadığına şahit oldum. O vahşeti gördüğümde, aslında okuduklarımın gördüklerimin çok küçük bir kısmı olduğunu gördüm. Benim orada gördüklerimi, yazın yazlık saraylarda, yunan adalarında tatillerini geçirenler, Man adalarında ticaret yapanlarında görmeleri lazım. Yaz tatillerinizi man adalarında geçireceğinize, gidin oralarda yaşanan vahşeti bir görün de Sinop’a ve Sinopluya nasıl bir felaketi reva gördüğünüzü anlayın. Unutmayın, nükleer santraller patladığında, ölecek insanlar, nüfus cüzdanlarına bakılarak seçilmeyecek. Son siyasi seçimlerde hangi partiye oy verilmiş olmasına da bakılmayacak. Çevremizdeki katliamla birlikte hep beraber vahşi bir şekilde öleceğiz. Biz burada bu mücadeleyi verirken sadece kendi çocuklarımız için değil, sizin çocuklarınız için de bu mücadeleyi veriyoruz. Nükleer santrallere karşı mücadelemiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecek. Ayancık’ta, Gerze’de nasıl kazandıysak, termiği bu topraklara nasıl kurdurmadıysak, nükleeri de bu topraklara kurdurmayacağız” diye konuştu.

CESEDİMİZİ ÇİĞNEMENİZ LAZIM

Yıllardır sürdürdükleri nükleer santral mücadelesinin siyasi bir mücadele değil, insani bir mücadele olduğunun altını çizen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise canları pahasına bu mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Karadeniz; “Sadece Sinop’ta değil, Türkiye’nin hiçbir toprağında nükleer santral kurdurmamak için Sinop’tan sesleniyoruz. Geçtiğimiz günlerde Barış Başkanımız bir söz söyledi; benim cesedimi çiğnemeden bu nükleer santrali Sinop’ta kuramazsınız dedi. Biz, bizim cesedimiz çiğnenmeden ne Sinop’ta ne de başka bir yerde nükleer santral kurdurmayacağız. Buna emin olabilirsiniz. Birtakım nükleer lobicilerin oyunlarına bu ülkeyi heba etmeyeceğiz. Biz Sinop’ta yıllardır bu mücadeleyi veriyoruz. Bu mesele, siyaset meselesi değil, bu insanlık meselesi, bu insanı sevme meselesi. O yüzden tekrar söylüyorum; biz, nükleer santrali kurdurmayacağız” dedi. Mitingde ayrıca KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ve Aktivist Pınar Demircan da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından nükleer felaketin canlandırıldığı tiyatro performansı ile devam eden miting, çekilen halaylar ve müzik dinletisi ile sona erdi.

Vitrin Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
VayyBeGerzeli
VayyBeGerzeli - 5 yıl Önce

Tutturmuşunuz yok Çernobil yok bilmem ne.İçkiden sigaradan kanser olup ölenlere tek bi laf diyebiliyomusunuz bu şekilde ölen daha fazla.Fransa Almanya Amerika Rusya vs.vs enayimi kendi milletini zehirleyecek.Dünyanın bi akıllı ülkesi biziz demi.Ondan sonra el uzaya gidiyo biz yaya kalıyoruz dersiniz.Maksat muhalefet etmek olsun ülkeyi milleti düşünen kim.Siz yaptırsanız doğru olur hükümet yaptırınca yanlış oluyo demi lafa gelince sizden milliyetçisi yok sizden fazla vatanını millwtini seven yok geçin artık eskidi bu işler prim yapmıyor.

banner381
SIRADAKİ HABER