O Evlere Dokunulamayacak…

Yangın evlerinin kentsel sit alanı olarak koruma altına alınması teklif edildi.

O Evlere Dokunulamayacak…

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, ilçemizde 1956 yılında meydana gelen büyük yangın afetinden sonra inşa edilen, ilçemiz Çarşı, Hamidiye ve Köşk mahallelerinde bulunan yangın evleri ve bu evleri çevreleyen alanların kentsel sit alanı olarak koruma altına alınması için Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne teklifte bulunuldu.

Buna göre söz konusu teklif adı geçen kuruluş tarafından karara bağlanıncaya kadar, yangın evleri ve bahçe düzenlemelerine yönelik, yıkım, inşaat, yenileme vb. herhangi bir fiziki müdahalede bulunulamayacak.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 11:07

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
EMRE
EMRE - 8 yıl Önce

iyide kardeşim yıllardır süren inşaat furyası gerzenin altını üstüne getirdi. şimdi neyi bulacaksın da neyi koruyacaksın. hala evlerini yıkamamış birkaç garibanın evine olan olacak. tuzu kurular çoktan yangın evlerini yıktılar da 10-15 daire diktiler bile.

Mustafa Akbaş
Mustafa Akbaş - 8 yıl Önce

ilçemizdeki yangın evi diye tabir edilen binalar ihtiyaca cevap vermediğinden yaklaşık olarak %60 ı değişikliğe uğramiş durumdadır. alınan bu karar çok geç kalımış bir karardır.her yapı adasında değişikliğe uğramış binalar mevcuttur. ilgili karara yan evi sahiplerinin itirazda bulunması ve konunun yeniden ele alıması gerektiği kanaatındayım

HÜSEYİN  BODUR;;;;
HÜSEYİN BODUR;;;; - 8 yıl Önce

bu ;;;haksiz rekabettir...mutlaka ama mutlaka yargidan dönecektir...elin oğlu yikmişşşşş,yenisini ypmişş...bu gün satsa eski evin değeri olmuş iki,üç kati diğer tarafdaki saf,temzi insanlarda satmamiş veya anlaşipda satiş işlemini bir türlü gereckleştirememş pekiiiii;;;ne sucu var bu hemşehrilerimin....???????????beldiye başkani;;;şehri emin insan olmali...yani;;;;şehrin kendisine güven duyduğu inan demektir... biri yerrr,,biri bakarr kiyamet ondan kopar der atalarimiz...böyle yangin evi korunmaz ancak ve ancak bir insan kendine düşman peydah eder bu tarz uygulamayla...birilerinin ekmeğine,geleceğine mani oluyorsunuz tarihi koruyalim derken....yani ;;gerzede yapilcak başka işmi kalmadi Allah aşkina..?????? benim evim yok ama olsaydi ve emekli olduğumda insan gibi yaşamak için kendi arzum üzerine tipki eskiden ayapanlar gibi yapipda kalan ömrümü insan gibi yaşamak istemezmiydim. kakari verenlerin dikaktine ne dersiniz..???????????????????????

çok geç
çok geç - 8 yıl Önce

bu karar için çok geç kalınmadı mı?

Gerzeli Umut
Gerzeli Umut - 8 yıl Önce

bu yangın evlerinin bir tarihi değeri yok ki, mecburiyetten yapıldı. ne estetiği var ne tarihi bir değeri. şuan zaten çogu harabe şeklinde.sokakta yangın evlerinin arasından cıkan 3 4 katlı binalar var zaten artık çok geç. bence aşırı yanlış karar, zaten samsun bölge kurulu sit kararı vermeyecektir diye düşünuyorum cunku sit özelliği yok

HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

Allahiniz aşkina yangin evleri neden sit alani olrak tecillenecekki...????????? kaç yillik mazizi var...yangin evini alan şahisa dersiniz öyle bunun üzerine kat falan çikilmayacak ,yükseklği korunacak ama illaki yangin evlerinde tadilat olmadan hiç bir babayiğit ve hanimi o evde ayni ahliyle yaşamini idame ettiremzzzzzzz...yikilmasin ama tadilat ahlklari bir statüye bağlanabilir....yoksaki yapan yapmiş,yapmayanlar için bana ne diyemezsiniz.....sonra bunu ne gerekceyle yapiyorsunuzki..???????? acaba birileri bundan ne kadar bir nema bekliyor.????? duygusal olarak sormak lazim...babadan,anadan kalan yangin evlerinin sahipleri olan evlatlar şimdilerde torun, torba sahibi oldular...bir yaz mevsimi geldiğinde babalarinin evinde kaç aile yatabilecek,kaç aile o mutfağa siğabilecekler eski mazideki hatiralari yad edebilecek.????????????? bakin bunu bir yere yazin hüseyin bodur dediydi dersiniz...bu işin altinda mutlaka bizlerinde bilemediği bir capğanoğlu çikacaktir.. saygilarimla.

Ekrem Doğruöz
Ekrem Doğruöz - 8 yıl Önce

gerzede yangın evi hikayesi gangrene döndü. sit alanı olsun diyenler var. tamamd%60 şı bozulmuş tarihi bir değeri yok. sosyal yaşama uygun değil. sit alanı olması gerzeyi çöplüğe çevirir.en ufak bir tamir yapamazsın. cami̇ni kapısını yenileyemezsiniz. bu derdin dermanı çok basit .genel imar planını uygular. ön ve komşu yaklaşım mesafesini ve bina yüksekliğini belirler hem vatandaşı sıkıntıdan kurtarır ve eşit adaletli bir imar pilanı ile bu sorunu kimseyide üzmeden kırmadan halledersiniz olur biter.sit alanı gibi bir garâbeti ikame etmek
gerzeye yapılabilecek en büyük kötülük olur. i̇lerde virane çöplük bir şehir olur çıkar. yarının iyi görmek gerekir. safranbolu evleri sosyal yaşama uygun geniş hol ve oturma odaları var.hatta bazı evler butik otel olmaya müsait. bizin yakup ağa konağı gibi. böyle olsa mutlaka korunmalıdır. gerçeğe uymayan fanatik düşünceler şirin gerze ye zarar vermekten başka bir işe yaramaz. estetiği kullanışlığı olmayan yapıların muhafazası sorundur.

oktay balkıs
oktay balkıs - 8 yıl Önce

çok geç alınmis bir karar.hani zararın neresinden dönersen kardır misali düşünülmüş ama çok geç kalınmiş.


banner381
SIRADAKİ HABER