Osmanlı Türkçesi Kursları Başlıyor!

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde tüm Türkiye’de Osmanlı Türkçesi kurslarını başlatıyoruz.

 Osmanlı Türkçesi Kursları Başlıyor!

  Protokolün amacı: “ Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Hayrat Vakfı işbirliği ile Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını, Osmanlı Türkçesi’ni öğretecek elemanların yetiştirilmesi için kurslar düzenlemektir.”

Kurs ücreti ne kadar?

Kurslarımız ücretsizdir. Bu hizmetle halkımızın geçmişiyle, milli ve manevi değerleriyle irtibat kurabilecek bir donanıma sahip olmasını istiyoruz. Aslında gayet kolay olan gerek Osmanlıca öğrenimi daha da kolaylaştırmak istiyoruz. Bununla birlikte kurslardaki eğitim disiplinini sağlamak adına kursiyerlerimizin devamlılığını temin etmeye gayret edeceğiz. 

Kurslar için kimler müracaat edebilir?

Kurslara 8-29 Yaş arası gençlerimiz müracaat edebilir. Eğitim dönemi 2 grup halinde olacaktır.

1. Grup  8-18 Yaş

2. Grup 19-29 Yaş

Kurslar Ne Zaman Başlıyor ?

Kurslarımız 07 Temmuz 2014 tarihi Pazartesi günü başlıyor.

Osmanlıca Eğitimi Hafta içi her gün 13:00- 15:00 saatleri arası 25 Temmuz 2014 tarihine kadar devam edecektir.

Niçin Osmanlı Türkçesi?

Milli kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Halbuki yeni neslimiz kim bilir hangi dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesi, tarihi bir çarşı girişi, ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnin gerek muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan mahrumdur.

Kendi memleketimizde ecdadımızın her zaman şeref duyduğumuz bin yıllık şanlı bir tarih koridorundan bizlere armağan ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikri ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu kadar uzak, anlamsız ve yabancıdır.

Buna rağmen ne gariptir ki tamamen bize ait olan ve günümüzde artık Osmanlıca olarak tabir edilen Tarihi Türkiye Türkçesi’ni biz yazı dili olmaktan öte ayrı bir lisan zannedenlerimizin sayısı maalesef hiç de az değildir.

Ve yedi asır cihana hükmetmiş bir milletin çocukları artık önüne konulan çevirilerin dışında atalarının bugüne kadar ki kültür birikiminden istifade edememektedirler. Bu çevirilerin bir çoğunun eksik ya da hatalı olduğu ise ayrı bir vakadır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yüzlerce kişilik kadroyla yıllardan beri üstelik sadece belgelerin tasnifine yönelik daha çok yıllara muhtaç çalışmaların da gösterdiği gibi her biri başlı başına birer değer olan bu güzide eserlerin, tarihi metin ve evrakların teker teker şimdiki yazıya çevrilmesine ne yeterli sayıda teknik elemanımız vardır ne de zaman buna müsaittir.

Üzüntüyle belirtelim ki batılı araştırmacıların hem konuşma dili cihetiyle Türkçeyi hem de bir yazı dili olan Osmanlı Türkçesini öğrenerek yaptıkları derli toplu araştırmalardan bugün Osmanlının torunlarından ancak İngilizce bilenler istifade edebilirken bilimsel çevirileri yapılan bu yabancı kaynaklar da ne gariptir ki bir sokak ötede ki kendi milli kütüphanelerimizi referans göstermektedir.

Osmanlıcayı öğrenmek öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcudur.

Kayıt olmam için ne yapmam gerekiyor?

En yakınımızda bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik merkezine müracaat ederek istenilen bilgileri doldurmak yeterli olacaktır.

           

Adres  : Ada Mahç Yusuoğlu Aralığı Sokak No.7/1 SİNOP

( Kızılay Kredi ve Yurtlar Kurumu Yanı )

Telefon           :0 368 261 05 67

Faks                :0 368 261 95 55

E-Posta           :[email protected]

 

Adres              : Erfelek Belediye binası üst katı    Erfelek / SİNOP

Telefon           :0 368 511 2517

Faks                :0 368 261 95 55       

E-Posta           :[email protected]

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 11:52
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER