Ramazanda Dağıtılan Erzak Paketi Vergiye Tabi

Bilindiği üzere 20 Temmuz itibariyle mübarek ramazan ayına girmiş olacağız. Bu ayda hayırsever işverenler tarafından çalışanlara erzak paketi dağıtılıyor.

Ramazanda Dağıtılan Erzak Paketi Vergiye Tabi


Ramazan paketleri Ücret gibi vergilendiriliyor

  Ramazanda, işverenler tarafından işçilere yardım amacıyla dağıtılan erzak paketleri Gelir Vergisi Kanunun 61.maddesine göre ücret olarak değerlendiriliyor. Söz konusu kanun maddesinde Ücret, “İşverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” şeklinde tanımlanıyor. Kanun maddesinin net açıklaması şu,  çalışanlara normal ücreti yanında değişik adlar altında yapılan ayni (yiyecek, giyecek, yakacak, barınma, temizlik…) ve nakdi yardımlar da ücret niteliğinde ve ücret gibi vergiye tabi. Yani işverenin çalışanına yardım amacıyla vermiş olduğu 100 TL’lik ramazan erzakı işveren tarafından işçisine verilmiş 100 TL net ücretmiş gibi değerlendiriliyor.Bu net ücretin brüt değeri de yaklaşık olarak 117 TL oluyor.İşverenin bu tutarı vergi matrahından düşebilmesi için önce muhtasar beyanname ile yüzde 15 oranındaki gelir vergisini ve binde 6,6 oranında da ücret damga vergisini ödemesi gerekiyor.

Ramazan Paketlerinin KDV ‘si indirim konusu yapılamıyor

Çalışana verilmek üzere alınan erzak paketlerine ait fatura üzerindeki KDV indirim konusu yapılamıyor.Erzak paketinin KDV dahil tutarı net ücret kabul edilip, gelir vergisi ve damga vergisi oranları dikkate alınarak GVK.96 maddesine göre brüte çevrilerek vergi matrahından düşülebiliyor.

Hayırsever işverenler tarafından dağıtılan, ramazan erzakı üzerinden alınan vergilerin kaldırılması ve yardımlaşmanın artarak devam etmesi temennisi ile hayırlı ramazanlar dileriz.

Haber: Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir-Kıdemli Denetçi

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2012, 16:26
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER