Resmen Yavaş Şehir Olduk

Gerze Belediyesi yedi yıldır peşinde olduğu projeyi başarıyla sonuçlandırdı.

Resmen Yavaş Şehir Olduk

Gerze Belediye Başkanı Osman BELOVACIKLI’nın yedi yıldır peşinde olduğu ve ilçemizde ki çalışmalarını bu doğrultuda başlattığı CittaSlow(Yavaş Şehir) projesinde Gerze artık Yavaş Şehir üyesi oldu.

    Süreci anlatacak olursak;

    Gerze Belediye Başkanı Osman BELOVACIKLI’nın öncülüğünde CittaSlow projesine dahil olabilmek adına tarihine, doğasına, yeşiline ve mavisine sahip çıkarak bir çok mücadele vermiş ve bu doğrultuda da çalışmalarını tamamlamıştı. 2016 yılı içerisinde proje kapsamında çalışmalarını tamamlayan Gerze Belediyesi aynı yıl içerisinde fiili olarak proje başvurusunu yapmış ve bu doğrultuda CittaSlow Uluslararası Başkan Yardımcısı Seferihisar Belediye Başkanı/ CittaSlow Türkiye Koordinatörü Tunç SOYER ile birlikte CittaSlow heyeti ilçemize ziyarette bulunmuştu. İlçemize gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Gerze’ye özgü yemek, tarihi evler, el sanatları ve birçok kriteri inceleyen heyet olumlu sonuçlanan ziyaretin sonunda Belediyemizi 3-5 Şubat 2017 tarihleri arasında Artvin/Şavşat’a davet etti.

    3-5 Şubat 2017 tarihinde Artvin/Şavşat’ta gerçekleştirilen sertifika törenine ise CittaSlow Genel Sekreteri Pier Giorgio Olivetti, CittaSlow Uluslararası Başkan Yardımcısı/ Seferihisar Belediye Başkanı/ CittaSlow Türkiye Koordinatörü Tunç SOYER, CittaSlow Türkiye Koordinatör ve Bilim Kurulu Üyeleri, Sinop Milletvekili Barış KARADENİZ, Gerze Belediye Başkanı Osman BELOVACIKLI, Gerze CittaSlow Proje Koordinatörü Zeynep Dilem ALTUNEL, Taraklı, Halfeti, Uzundere, Perşembe Kıbrıs(Lefke), Göynük, Eğridir Belediye Başkanları ve temsilcileri katıldı.

    Öncelikle Artvin/Şavşat ilçesinin tarihi dokusunu ziyaret eden heyetimiz ardından programın gerçekleşeceği konferans salonuna geçtiler. Açılış konuşmaları, 2016 yılı değerlendirmesi, kentlerin CittaSlow çerçevesinde gerçekleştirdiği faaliyetler, 2017 yılında gerçekleştirilecek faaliyetler, CittaSlow yeni Uluslararası İnternet Sitesi Tanıtımı, CittaSlow’a yeni katılan ilçelerin sertifika töreni ve bir sonraki toplantı tarihi ile devam eden programda BELOVACIKLI Gerze’nin sertifikasını almak üzere davet edildiği sahnede bir konuşma gerçekleştirdi.

Belovacıklı, yaptığı konuşmada; “Göreve geldiğimiz günden bu yana tamı tamına 7 sene geçti. Bu sürenin en başından itibaren CittaSlow üyesi olmak için çalışmalarımızı sürdürdük. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonucunda ise bugün bu uluslararası platformda yer almanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Öncelikle bizlere gösterdikleri misafirperverlikten dolayı saygıdeğer üyelere teşekkürlerimi sunuyorum. CittaSlow projesi kapsamında bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Sinop Milletvekilimiz Sayın Barış KARADENİZ’e ve ivedilikle çalışmalarını sürdüren Gerze CittaSlow Proje Koordinatörü Sayın Zeynep Dilem ALTUNEL’e de teşekkürlerimi iletiyorum.  

    Herzaman söylediğimiz gibi Gerze’yi birlikte yönetmeye ve birlikte güzelleştirmeye devam edeceğiz. Belediye Başkanlığı olarak CittaSlow projesi kapsamında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

     Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Belovacıklı CittaSlow’un sembolü Salyangoz Bayrağı’nı ve ilçemizin CittaSlow üyesi olduğuna dair Sertifika’yı teslim aldı. İlçemizle birlikte Türkiye’de 11 ilçe olan CittaSlow sayısı, Sinop/Gerze, Bolu/Göynük ve Isparta/Eğridir ile birlikte 14’e yükselmiş oldu.

Yavaş Şehir Nedir

Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline gelmiştir. Kentler, kuruluş amaçları olan insanların bir arada güven içinde yaşadıkları yerler olmaktan çıkmış, insanların daha hızlı hareket etmeleri ve daha hızlı çalışmaları için tasarlanan mekanlara dönüşmüştür. İnsanların birbirlerinin sıcaklığına sığındıkları, sosyalleştikleri, el emeklerini birbirlerine sundukları sosyal korunaklar olmaktan gittikçe uzaklaşan kentler, insanların tüketim için yaşadıkları sahneler halini almıştır. Yaşamın hızlanması sonucu insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için belli bir tempo içinde koşturup durmaktadırlar. Bu yaşam tarzı bakkallar, manav, terzi gibi küçük esnaf yerine AVM’leri, çocuklarımızın oyun oynayacağı alanlar yerine otoparkları, daha çok park ve yeşil alan yerine geniş otoyolları hayatımıza sokmuştur. İnsanın en önemli değeri olan kısıtlı yaşamını sağlıksız yiyecekler, hava kirliliği, trafik, yalnızlık ve tüketimle harcaması modern yaşamın vazgeçilmezi olarak sunulmuştur. Popüler kültürün de desteklediği hayatı yaşamak için zamanı olmayan, işine arabasıyla hızla giden, oturup kahve içecek bir yarım saati bile olmadığı için yürürken kahvesini içen, yetişmesi gereken bir yerler olduğu için yemekten zevk almak yerine ayakta hızlı bir şekilde “beslenen”, komşularını veya yerel esnafı tanımayan modern insan modelinin sürdürülebilir olmadığı ortadadır.

Bu yaşam tarzı modern insanda depresyon, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olmasının yanı sıra; kentleri de sürdürülemez hale getirmiştir. Hızlı yaşam tarzının oluşturduğu kentler artık kendi kendine yetmemektedir. Bu kendi kendine yetmeyen kentler de, sadece yakın çevresindeki değil, dünyanın birçok köşesindeki kaynakları, üstelik binlerce kilometre uzaklıktan getirterek yok ederken, aynı zamanda hem doğayı hem insanları tüketmektedir. İnsanların daha çok tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi için tasarlanan kentler insanları doğadan ve birbirlerinden kopartmış ve tek alternatif haline gelmiştir. Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.

 








Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2017, 12:45

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER