Sinop Denizi Temizlenecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında 4 ilde 622 dekar alan taranarak, kayıp 100 parça ağ ile 420 adet tel sepet deniz dibinden çıkarıldı.

Sinop Denizi Temizlenecek

  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından su ürünleri avcılığı sırasında hava koşulları, zemin yapısı, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi sebeplerle kopan, parçalanan ve terk edilen av araçlarını temizlemek amacıyla yürütülen projenin sonuçları alınmaya başlandı. "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında İstanbul, Adana, Hatay ve Muğla illerinde bu yıl 622 dekar deniz dibi alanı taranarak, farklı ebatlarda 100 parça ve 4 ton ağırlığında ağ deniz dibinden çıkarıldı. Av sırasında ağların ve diğer av araçlarının yoğun olarak kaybedildiği bildirilen 124 lokasyonda yapılan araştırmalarda ayrıca su ürünleri avcılığında kullanımı yasak olan 420 adet tel sepet çıkarıldı.

2014 yılı Mayıs ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından başlatılan ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce 4 ilde yürütülen pilot projeye, önümüzdeki yıl 8 il daha eklenecek. Denizlerde Mersin, Antalya, İzmir, Çanakkale, Sinop ve Trabzon illerinde, iç sularda ise Eğirdir (Isparta) ve Beyşehir (Konya) göllerinde uygulanacak proje, 2016 yılı sonunda tamamlanacak.

Yılda Bin İle 2 Bin Kilometre Ağ Denizlere Terkediliyor

İstatistiklere göre dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8-12'lik kısmı kayboluyor. Benzer durum Türkiye için de geçerli olup, her yıl yaklaşık bin ile 2 bin kilometre uzunluğunda ağın denizlere terkedildiği ve terkedilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin ediliyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen bu proje, çeşitli nedenlerle parçalanan veya terk edilen av araçlarının suda yaşayan canlılara ve ekosisteme verdiği zararların azaltılmasını amaçlıyor. Hayalet avcılık olarak da adlandırılan bu durum, deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek, kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümlerine neden oluyor.

Ağı Kaybolan Bakanlığa Bildirecek

Projeyi tanıtmak ve farkındalık oluşturmak için broşür ve afişlerle çalışmayı destekleyen Bakanlık, ayrıca balıkçıların kaybettikleri ağları bildirebilecekleri agimkayboldu@tarim. Gov.tr.elektronik posta adresi oluşturdu. Daha sonra yapılacak kayıp av araçlarının temizleme çalışmaları, ağların nerede ve ne zaman kaybedildiği ile ağların özelliklerine ilişkin kayıt altına alınan bilgilere göre planlanacak.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2014, 11:49
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER