Sinop Üniversitesi Karadenize açıldı.

Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sedat GÖNENER ve Yrd. Doç. Dr. Çetin SÜMER tarafından Sinop Limanına kayıtlı “OKTAY TÜRKOĞLU” adlı gırgır teknesi ile avlama operasyonlarına çıkılarak gerekli ölçüm ve incelemelerde bulundu.

Sinop Üniversitesi Karadenize açıldı.

  Balıkçılık av yasağının sona ermesi ile birlikte bölgemizde palamut avcılığı “Vira Bismillah” temennileri ile av sezonuna başladı. Bu kapsamda bölgemizdeki palamut avcılığına ait av miktarını sahada takip ve araştırma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sedat GÖNENER ve Yrd. Doç. Dr. Çetin SÜMER tarafından Sinop Limanına kayıtlı “OKTAY TÜRKOĞLU” adlı gırgır teknesi ile avlama operasyonlarına çıkılarak gerekli ölçüm ve incelemeler yapıldı.

Ne vakit limana dönüleceği belli olmayan palamut avı için balıkçılarla birlikte denize açılmanın heyecanını tekrar yaşayan öğretim üyelerimiz, avlanan balıklardan aldıkları biyometrik bazı verilerin yanı sıra önemli ve ilginç bazı tespitlerde bulundular.

Tespitlerini dinlediğimiz Yrd. Doç. Dr. Sedat GÖNENER şunları söyledi: “Gırgır ağı ile palamut avcılığına çıktığımız tekne; zamanına bağlı olarak İnceburun’da trol avcılığı da yapan bir tekne. Yani 30-35 m’lik ve sadece gırgır yapan, tamamen bu amaçla donatılmış bir tekne değil, dolayısıyla palamutun denizdeki varlığına, bulunduğu bölgeye ait bilgiler veren, su kuşlarını (72 nm) kilometrelerce uzaktan belirleyen su üstü radarı gibi çok gelişmiş donanıma da sahip değil. Ancak reis “Oktay TÜRKOĞLU” gibi çevresinde çok sevilen ve saygı duyulan bir kişiliğin avın başarısını artıran en önemli faktör olduğunu gözlemledik. Sabah 06:00’da başlayıp akşam 11:00’e kadar devam eden avlama periyodu boyunca “yağıntı yapan balığın bölgesi veya farklı kesimlerde hangi balıkçının balığı bulduğu, sardığı veya kimin kaç kasa balık avladığı türünden faaliyetle ilgili önemli bilgiler reise anında aktarılıyordu. Daha ilginç olanı bu bilgileri verenler de yine çaparacı, difanacı, gırgırcı gibi balıkçı dostları idi. Derin poyraz dalgalarıyla çalkalanan bu denizin bütün zorluğuna rağmen bu insanlar ekmeklerini birlikte paylaşıyor ve herkesin bu palamut sürüsünden nasibini almasını istiyorlardı. Saygı duymamak, onlara kulak vermemek mümkün değil.”

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2012, 16:47
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER