Sinoplu Profesörden Gıda Terörüne Karşı Tek Çözüm

Sinoplu Prof. Dr. Emin Kuru, "Sanayileşmiş ölümcül gıda terörüne karşı çare geleneksel üretim yöntemleridir" dedi.

Sinoplu Profesörden Gıda Terörüne Karşı Tek Çözüm

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru, eski çağlarda önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Sinop'ta, zeytinciliği tekrar canlandırabilmenin mümkün olduğunu uygulamalı olarak hayata geçirdi.

Gerze ilçesine bağlı Çırnık köyündeki ilk denemesinde geleneksel yöntemle sofralık zeytin üretimini başaran ve köyde 'zeytin tatma ve tanıtma günleri' düzenleyen Prof. Dr. Emin Kuru'nun son konukları Ayancık Belediye Başkanı Aslan Özdemir, Ayancık İl Genel Meclisi Üyesi Y. Cahit Altıntaş, Gazeteci Serhat Özşahin ve Hamdi Gökçen oldu.

 Kuru'ya daha önce de AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ve Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek'de konuk olmuştu. Tüm konuklar markalaşma çalışmaları süren zeytine tam not vermişti. Bu arada Prof. Dr. Emin Kuru ürettiği organik sofralık zeytinin ilk satışını da Ayancık Belediye Başkanı Aslan Özdemir'e yaptı. Özdemir 50 kilogramı zeytin aldı.

ZEYTİNİMİZ TAM NOT ALIYOR

Bölge insanına zeytin üretimini tavsiye eden Emin Kuru, bu şekilde göçün de tersine dönebileceğini, vatandaşın cebine para gireceğini söyledi. Emin Kuru: "Ege Bölgesinden transfer ettiğim geleneksel yöntemle sofralık zeytin üretimi amacına ulaştı. Bu günkü tatma ve tanıtma etkinliğine katılanlar Ayancık Belediye Başkanımız Aslan Özdemir Bey Ayancık İl Genel Meclisi Üyemiz Y. Cahit Altıntaş bey, Sinoplu gazetecilerimiz Serhat Özşahin ve Hamdi Gökcen beyler idi. Zeytinimiz katılımcılardan bugünde tam not aldı. Hatta belediye başkanımız çok beğendi 50 kilo zeytin satın aldılar. Kestane ve Akmeşe ağacı ile kaplayarak oluşturduğum kuyuda kuru baskı yöntemiyle mayaladığım salamura sofralık zeytin gerçekten lezzetli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığının organik kabul ettiği Aydın vilayetinin Çine kazasında Soğukoluk köyünden zeytin alıp çiftliğimde mayalardım.

KÖYLERİNİ TERK EDENLERE GERİ DÖNMELERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MODEL

Kuyu tasarımında kullanılan ağaçların zeytine verdiği aroma çocukluğumuzda yediğimiz zeytinin tadını bize yakalattı. Bu zeytin üretme anlayışının Sinop’ta yaygınlaşmasını arzu etmekteyim. Köylerini terk etmiş yeni nesle iş kurma modeli olarak da düşünülebilecek bir yatırımdır bu yaptığımız. Konuyla ilgili isteyen hemşehrilerime bilgi desteği verebilirim.

YILDA 500 BİN TL KAZANILABİLİR

Bunun için sağlıklı beslenmeyi amaç haline getirmek gerekiyor, ilgi duymak gerekiyor. İlgi duyan dostlarımın ürettiğim zeytinden tatmaları arzu ediyorum. Bu nedenle 1 aylık zaman dilimi için, zeytinimizi halkımıza kilosu sadece 20 liradan satmayı planladım. Zeytin Türkeli kazamızdan Ayancığa, il merkezinden Gerze’ye kadar deniz gören her arazide yetişebilir. 20 dönümde bin ağaç zeytin olur ve her ağaç elli kilo zeytin verir. Yani bu da yılda 50 ton zeytin demektir. Kendiniz işlerseniz yılda 500 bin TL para kazanabilirsiniz. Köylerini terk edenlere özellikle duyurumdur. Türkiye üretim seferberliği ile dolar spekülatörlerini bozguna uğratacaktır" diye konuştu.

Bu arada Prof. Dr. Emin Kuru ürettiği zeytinlere nasıl ulaşılabileceği hakkında da bilgi verdi. Kuru: "Sinop merkez Doğuş Market, Sinop Öğretmenevi Sabah Kahvaltısı, Ayancık Bizim Bahçe Market, Erfelek. Sabahattin Ustanın. Yeri, Boyabat Hilal Süt Ürünleri Şarküteri, Gerze Eko Mini Yoğurtçu Marketten alabilirler. .Vatandaşlarımız zeytinle ilgili kanaatini face özelimden yazabilirler.

Vitrin Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 6 yıl Önce

helal olsun emin hocaya...örnek olmuş.geçmişte yani yangın öncesi karaman yerinde bizimde bağımız vardı.o yıllarda siyah zeytini tahta varillere ailemiz tuzlardı. yeşil zeytinimizi de çakaduz yapardılar.bir kısım siyah zeytinden de yağ çıkarırlardı.umarım arazi sahipleri iklimimize uygun ilçemizde başta zeytin üretimi yaparlar.emin bey işte size örnek...

banner381
SIRADAKİ HABER