Sokağın Nabzı

Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan yeni kılık kıyafet yönetmeliğinin sokağa nasıl yansıdığını araştırdık.

Sokağın Nabzı

  Ülkenin gündemine nerede ise bomba gibi düşen Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve orta dereceli okullarda önümüzdeki eğitim ve öğretim döneminde uygulanacak yeni kılık kıyafet yönetmeliği ile ilgili olarak öğrencilere, çeşitli yaş ve meslek guruplarından vatandaşa, çalışan ve emekli öğretmenlere mikrofonumuzu uzattık ve ne düşündüklerini sorduk.

Görüşlerine başvurduğumuz yaklaşık 50 civarındaki insanın büyük çoğunluğu ekonomik nedenlerden dolayı öğrencinin psikolojisini bozacağı, öğrencinin “bugün ne giyeceğim veya bugün demi bunu giyeceğim” sorularına cevap ararken okullarına ve derslerine konsantre olamayacağını, olmayanın olana özeneceği gerekçesiyle zengin fakir ayrımını körükleyeceğini, sırf bu yüzden okula gitmeyecek öğrenciler yaratılacağı düşüncesiyle uygulamaya olumsuz baktıklarını belirtirken, bir kısmının ise serbestliğin korkulacak bir şey olmadığını, isteyenin belli kuralları aşmadan istediği gibi giyinebileceği şeklindeki görüşlerini dile getirdiler. Anketimize katılarak görüşlerini içtenlikle bizlerle paylaşan herkese teşekkür ediyoruz ve sizleri bu görüşlerle baş başa bırakıyoruz.

 

Fatma Sarıkaya (emekli Öğretmen) Uygulamadan öğrencilerin psikolojik anlamda rencide olacağını düşünüyorum ve olumsuz bakıyorum.

Sevil Kıran (Öğretmen) Ne giyeceği endişesi ile okula gitmek istemeyen, okuldan soğuyacak öğrenciler oluşacağı endişesi taşıyorum ve uygulamayı olumsuz buluyorum.

Rıfat Çebi (İşletmeci) Sosyal ve ekonomik şartlar göz önüne alındığında, tüm öğrencilerin aynı koşullarda giyinmesini pek mümkün görmüyorum. Bu durum öğrenciler arasında psikolojik bir etki de yaratacaktır. Bunun yerine öğrencilerin dersleri yerine daha çok üstüyle başıyla ilgileneceğini düşünüyorum. Zaten gençliğimiz moda programları, diziler, magazinler ve Avrupalıma yüzünden okul ve eğitimlerinden uzaklaşmaktadırlar, birde bu durum çok daha tehlikeli bir hale getirebilir.

Ayşe Şahin(Emekli Öğretmen) Serbestlik kavramını tam anlamıyla algılamayan bazı öğrencilerin ölçüyü kaçırabilecekleri endişesi taşıyorum, açıklık kapalılık sorunu yaratır, olumsuz bakıyorum.

Ömer Namver(Emekli) Bu uygulamayı kılık kıyafet kanununa yapılan bir karşı devrim olarak algılıyorum, olumsuz bakıyorum.

Selami Eroğlu (Emekli) Eğer bunun altında başka amaç yoksa, herkes serbest olabilir, olumlu bakıyorum.

İsmail Alaçamlı (Sağlık Teknisyeni) Serbestlik güzel ama öğrenciler arasında çekişme yaratabilir.

Hüseyin Erşimşek (Emekli) Olumlu bakıyorum herkesin istediği gibi giyinmesi taraftarıyım.

Fatmanur Baş (Esnaf) Artıları da eksileri de var, genelde olumlu bakıyorum.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğretmen ise; “bu uygulamanın farklı bir sebeple yapıldığını düşünüyorum, kapalı öğrencilerin artmasına ve yaygınlaşmasına neden olacak, kendi amaçlarına hizmet eden öğrenci tipi yaratmak istiyorlar, ayrıca okullar podyuma dönüşebilir” dedi.

Ulaşabildiğimiz çeşitli okullardan öğrencilerin azınlığı uygulamayı olumlu bulurlarken, ortak fikir uygulamaya olumsuz baktıkları ve arkadaşları ile eşit olmak istediklerini beyan etmeleri idi. Bu konuda fikrim yok ve olsa olur, olmasa da diyen az sayıda insanımız olduğunu da belirtelim.
Haber: Nurgül Gençay

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2012, 08:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet
ahmet - 11 yıl Önce

köşe yazsında okumuştum: üniformayı askerler giyer,özgürlüklerle yetişecek gençleri tek tipleştirmek gereksiz.

Muzafer Özdemir
Muzafer Özdemir - 11 yıl Önce

hükümet 2023 gösteriyordu öğrencilerin diyelim bir kismi şalvar ve peçeyle geldi o zaman ne yapacağiz.hükümetin yaptiği karşi devrim deyilmi

HÜSEYİN BODUR......
HÜSEYİN BODUR...... - 11 yıl Önce

benim şahsi kanatim...bu uygulama için ;;;tamamen olumsuzdur...i̇nsanların gsmh dan aldıkları eşit gelir dağılımını rayına oturtturamadığnız zaman bir kere ilk başda gelirinizle eş orantılı olarak evladınıza bir dğer zümreler gibi günlük giyeceği bir çok şeyi alalamıyacaksınız..buda evlatlarımızın..anne ve babaya,,komşu oldukları çoçuklara hemde babaına bu maddi imkanı neden veremiyor diye devletine husumet duyguları ve sadakatsizlikleri bünyesinde biriktirecektir evlatlarınız....önce ;;temel sonra uygulama.....o zman polislerde ne isterlerse, askerlerde, ormancılarda,,zabıtalarda istedikleri elbiseleri giysinler bu okadar önemli değilse neden develtimiz her birimiz için elbiseye o denli masraf ediyor ki..????????????????? temiz olsun ama yırtık, pırtık eski olsun devri bittiiği için çok psikolojik sorunlar yaşanancaktır üzülüyorum o anne ve babalar için elbet....saygılarımla...

gerzeli:))
gerzeli:)) - 11 yıl Önce

bence diyip söze başlıycam da zaten bana soran yok halkada soran yokk ama ..serbest kiyafet bi özgürlüktür tek tipcilikten uzak kalmaktir . kişilerin küücük yaşta secme özgürlügünü gelistirir ..hee ekonomik duuruma gelincee .. zaten ekonomik durum tek tip önlük veya formada belli degilmidir?? daha ii yaa küçük yasta gercekleri anlamaya da yarari olur.. her seye karsi olmak icin karsi olmayalimm .. kıyafet özgürlügünün olmamasii hep bu ülkeye zarari olmustur birakin saflar belli olsunn :))

h.a.
h.a. - 11 yıl Önce

olumlu bakıyorum nedenmi hep karşıyımdır tek tip insan topluluğu oluşturma fikrine, başka zaten bu forma işi büyük bir sıkıntıydı tekelleşmiş bir vaziyetti esnaf yüzüne bile bakmıyordu ayrıca zorunlulukta herkesin bütçesi uygun olmuyordu ideolojik bakmamak lazım bence çok güzel oldu.

banner381
SIRADAKİ HABER