Tarihi Konak Ziyarete Açılacak mı?

İlçemizdeki tarihi konak restore edildikten sonra kapalı kaldı.

Tarihi Konak Ziyarete Açılacak mı?

Tarihi Sinop evlerinin restarosyonunda çalışacak nitelikli işgücünün yetiştirilmesi projesi ile Gerze Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından ilçemizin tarihi yapılarından Refiye-Ali Kalafat çiftinin evleri restore edilmişti.

Proje ile Restorasyon Ustası Mehmet Özvin, Restoretör Mimar Hülya Civlez ve Mimar Serkan Kıvrak, Gerze’de yaşayan 15-29 yaş arası genç işsizlerin restorasyon alanında mesleki eğitim almasını sağlanmıştı. 25 Nisan 2016’da başlayan projede 45 kursiyer bu eğitimlerden faydalanma imkânı sağlamıştı. Mesleki ve teknik eğitimler ile genel beceri eğitimlerini tamamlayan kursiyerler tarihi evin restorasyonunu tepeden tırnağa bitirmişti. Gerze Halk Eğitimi Müdürlüğü proje sona erdikten sonra tarihin evin ziyaretçilere açılabileceğini ve turizme kazandırılacağını ifade etmişti. Konu ile ilgili olarak Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı detaylı bilgiler aktardı.

Belovacıklı, “Kalafatların konağı Avrupa Birliği projeleri yazılırken projeye destek olması ve Avrupa Birliği tarafından onaylanması amacıyla kamulaştırıldı. Bir yıl süren Avrupa projesinde buranın restorasyonu da proje kapsamındaydı ama projesi yeteri kadar amacına uygun restore edilemedi. Geriye kalan kısımları özellikle iç kısımları belediye imkânları ile tamamlanıp çevre düzenlemeleri de yapıldıktan sonra kent müzesi olarak yaz aylarına kadar vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Kent müzesi olması kapsamında içeride Gerze’ye özgü yöresel değerler ile tarihi eserleri tanıtmayı hedefliyoruz.” dedi.

Haber: Özge İnce


Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
Cem Kalafat
Cem Kalafat - 6 yıl Önce

Bu tarihi yapı Dedem Şükrü Kalafat ve Babaannem Nuriye Kalafat tan miras kalmış olup. Gerze Turizmine katkıda bulunması için belediyemize satılmıştır. Yapı Dedem tarafından yapılmış olup ona aittir. Vefatı sonucu Rahmetli Babam Numan Kalafat, Rahmetli Amcam Ali Kalafat ve Halam Perihan Kaya miras yolu ile kalmıştır. Yapı Ali ve Refiye Kalafat a Ait olmayıp hissadardı. Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiğı bu ev tavan işlemeri ve ahşap işçiliği ile ön plandaydı. Bir gurup amatör öğrenciye eğitim amaçlı bir restarasyon yaptırılmış olup tavan resimleri ve ahşap işleri rezil duruma getirilmiştir. Belediyenin bizden kamulaştırırken Dedemin ve Babaannemin adının verildiği halk eğitim merkezi olarak kullanılacağının sözünü almıştık biz hissedarların isteğide bu yönde idi.

nasiiii......
nasiiii...... - 6 yıl Önce

yazık harcanan paralara israftır.

Erhan
Erhan - 6 yıl Önce

Bazen diyorum tarihe sahip çıkmak yerine insanına sahip çıkılmali diye dışarda üzerinde giymeye elbise olmiyan insanlar varken değersiz evleri giydirmek masraf etmek nie bide çok marifermis gibi törenler açılışlar halk eğitim kurslarında bence insanlık dersleri verilmeli öncelikle ..

banner381
SIRADAKİ HABER