Tehlike Burada, Güvenlik Nerede?

Gerze’de görme engelli vatandaşlarımız için yapılan yürüyüş yolunun son hali, görenleri hayrete düşürüyor.

Tehlike Burada, Güvenlik Nerede?

  Bilmeyenlere ve “Görme engellilere göre yol nasıl olur?” diye düşünenlere: Bu yol hissedilir bir zemin! Görme engellilerin dokunma duyusuna hitap ederek; yönlendirmek ve engeller konusunda uyarmak için zeminde tasarlanmış kabartma dokulu yüzeylerden meydana geliyor. Görme engelliler bunu ayak tabanları ve beyaz bastonlarıyla hissedebiliyor. Böylece rahat bir şekilde yürüyebiliyor.

Avrupa Birliği normlarına göre; bu yollarda uzun çizgiler yolun devam ettiğini, yuvarlak kabartmalar ise yolun bittiğini gösteriyor.

Gerze’de kaldırımlar üzerine konumlandırılmış sarı renkli çizgili ve noktalı yüzeyler, görme engelli vatandaşlarımız için yolda yürürken bastığı yerin devam edip etmediğini anlatıyor. Bu yüzeyler sayesinde görme engelliler yaya yollarında ve kamusal alanda bağımsız ve güvenli hareket edebiliyor.

 Atatürk Caddesi’nden Belediye’ye kadar devam eden bu yürüyüş yolunda kimi yüzeyler yerinden kalkmış kimi yüzeyler ise yerinden özellikle kaldırılmış. Yani görme engelli bir vatandaşımız karşıdan karşıya geçmek istediğinde yolun bittiğini sanıp, yoldan geçmekte olan bir otomobilin altında kalabilir. Görme engelliler için yürüyüş yolu yapıp, üzerine bir engel de bizim koymamız hiçbir Gerzeliye yakışmıyor.

Engellilik sadece o kişiyi ilgilendiren tıbbi bir sorun değildir, aynı zamanda toplumsal bir sorundur ve hepimizi ilgilendirmektedir. Engellilerin normal bir hayat sürdürebilmeleri ancak toplumsal duyarlılık oluşturulmakla mümkün olur. Görme engellilerin herhangi bir mağduriyete maruz kalmadan toplumdaki diğer bireylerle eşit oranda haklarını kullanabilen kişiler haline getirilmelerine yönelik düzenlemeleri yapması için yetkilileri uyarıyoruz.  Lütfen işyerlerinizin önünde kalkmış olan yüzeyleri, yeniden yerine konumlandırması için yetkililerden yardım isteyiniz. Unutmayalım ki her sağlıklı insan yarının engelli adayıdır.

Haber: Özge İnce











Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2014, 11:37
YORUM EKLE
YORUMLAR
turgay alkan
turgay alkan - 10 yıl Önce

ya bırakın sökülmesini üstüne park edenleri bile görüyoruz böyle sorumsuzluk olmaz ''kendiniz görme engelli insanlarımızın yerine koyun ve tekrar düşünün bu yapılan saygısızlıktır.'''

Gerze aşığı
Gerze aşığı - 10 yıl Önce

ya lütfen artık gerzeyi dışarıya kötü tanıtacak haberler yapmayın. biz dışarıdan insan kazanmayı düşünürken sizin gereksiz haberleriniz yüzünden bu zorlaşıyor. ben gerzemden memnunum. herkesin ihtiyacını karşılayabilecek imkanlar olduğunu düşünüyorum.

çok bilen
çok bilen - 10 yıl Önce

gerze aşığı arkadaşım aşkın gözü kördür de senin yaklaşımın mantık disiplinine uymuyor. devekuşları hiçbir zaman kafasını kuma gömmez biliyor musun? bunu yapan sadece atalarımız olan homo erectus lardır.

banner381
SIRADAKİ HABER