"Tekel Emekçileri Meydanı" Olsun

Gerze Kültür ve Turizm Derneği ve Yeşil Gerze Dağcılık Doğa Ve Gençlik Spor Kulübü üyeleri yıkılan tekel binasının yerine "Tekel Emekçileri Meydanı" olması için basın açıklaması yaptılar.

Gerze Kültür ve Turizm Derneği ve Yeşil Gerze Dağcılık Doğa Ve Gençlik Spor Kulübü Basın Açıklaması:

1940'lı yılların başında Fransızlar tarafından Reji şirketine yaptırılan tekel binası, uzun yıllar tütün deposu olarak kullanılmıştır.

1956 yılında yaşadığımız yangın felaketi sırasında evleri yanan Gerzelilere ev sahipliği yapmıştır. Yangın sonrası l960'lı yıllarda "YAPRAK TÜTÜN İŞLEME EVİ" olarak hizmete giren tekel binası ilk, 20 kadın işçi, 9 lira ücretle işe başlamıştır. Kapı kapı dolaşılmış kadın işçi çalıştırmak için. Hem de kadının çalışmasının hoş görülmediği, çalışan kadına kötü gözle bakıldığı bir dönemde. Tekel; kadınlarımıza iş istihdamı sağladığı gibi, ekonomik özgürlüğünü de kazandırmıştır. Ardından erkek işçiler alınmış tekele. Bu sayı gittikçe artmıştır. Tekel çalışanları salt aile ekonomisine katkı olarak kalmamıştır, Gerze ekonomisinin de ayakta kalmasında önemli rol oynamıştır... Bu gün bile hangi esnafa sorsanız "Tekel kapandı, işimiz zorlaştı demektedir.

Gerze'nin ekonomik tarihinde tütün ve tekelin yansınamaz etkisi vardır. Anneler, babalar çocuklarını tekelden kazandıkları parayla büyütmüş, okutmuş ve evlendirmiştir. Hem de hiç zorlanmadan. "KARISI TEKELDE ELİ ŞEKERDE" sözü dillere pelesenk olmuştur.

12 Eylül l980'den sonra, tekel zarar ediyor dediler, tütüne kota koydular, halbuki tekel zarar etmek bir yana, kurumlar vergisinde Türkiye'de birinci sıradaydı..

27 Aralık 2014 tarihinde binanın yıkılışı yüreklerimizi burktu. Yıkılan anılarımız, yıkılan emeklerdi, yıkılan ekonomik tarihimizdi, yıkılan bir şehrin onurlu yaşamıydı.

Ne yapılacağı, nasıl olacağı hakkında halk bilgilendirilmemiştir. Gördüğünüz gibi araba garajı. Biz Gerzeliler, şehrin tam ortasında böyle bir görüntüyü istemiyoruz. SAYIN YETKİLİLER, SAYIN SİYASİLER, YEŞİL ALAN İSTİYORUZ. Bu meydan buram buram tütün kokan emekçilerin meydanı olmalı. Ne dersiniz? "Tekel Emekçileri Meydanı" koyalım mı adını. Tarihi hamamı yıkarak yerine apartmanların dikilmesine izin veren yetkililer, vicdanınız rahat mı? Yıkarak, yok ederek, tarihi kültürümüzü nasıl anlatacağız gelecek kuşaklara. Hani Gerze'nin geleceği turizmdi.???? Türkiye'de bir benzeri olmayan yangın evlerinin bundan böyle daha fazla bozulmaması için koruma altına alınarak görsel kirliliğe son verilmesin istiyoruz. Bi, tekel binası yıkılmadan önce gülümseyen insanların fotoğraflarını değil, anılarımızın sembolünü görmek istiyoruz. Biz kültürümüzün yok edilmemesini istiyoruz.

 










Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2015, 10:24

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
köylünün sesi
köylünün sesi - 9 yıl Önce

yetti şu tekel emekçileri bee. zavallı köylü o tütünü ağustosun sıcağında kasımın soğuğunda 1 yıl boyunca işleyip emek edip yok paralara sattı zamanında. tekelde çalışanlar (bir bölümü hariç onlar kendini biliyor zaten) yata yata yıllar boyunca maaşlarını düzenli olarak aldı kasabada keyfine baktı. birde bugün dalga geçer gibi insanların karşısına çıkıp meydanın adının kendilerine verilmesini istiyorlar. bir düşün şu devletin, halkın yakasından bee...

gerzelimm
gerzelimm - 9 yıl Önce

oldu canım siz egonuzu tatmin edeceksiniz diye oraya abuk subuk bişeylermi yapsınlar.geçmişe mazi geleceğe niyazi demişler.gerzenin otoparka ihtiyacı var sürekli nüfus artıyor cadde boyu araba park yasağı olması lazım görüntü kirliliği resmen ayrıca en uygun yerde orası...

yav
yav - 9 yıl Önce

yav allah aşkına hep aynı kişiler hep aynı kişiler yav sizin işiniz yokmu yav.hep chp ve yegep kışkırtması

gerzeli
gerzeli - 9 yıl Önce

yeşil alan gerekli..her yıkılan betonun yerine yine beton yapılamaz..

gerzeli
gerzeli - 9 yıl Önce

gezi parkı eylemi bitti şimdide tekel binası eylemi başlatın bari. kendi kafalarına bir şeyler kurup onun için dayatıyorlar önce oturup bir düşünün gerzeye ne lazım bu ilçenin gelişmesi için neler gerekli diye.madem öyle tekeli myo yaptırmasaydınızda tekelde çalışan işçiler için site kurulsaydı yarın da bunun içinde çıkarsınız meydanlara...

ali
ali - 9 yıl Önce

yegepin adını değiştirsinler. insanlara tepeden bakma platformu yapsınlar! bunların hepsi görüntü ve reklam!

necla
necla - 9 yıl Önce

Evetoraslyesilalanolsun

uğur
uğur - 9 yıl Önce

Şehir resmen tuğladan betondan boğuldum ben diye bağırıyor.Yakında yeşil alan diye bir yer kalmayacak.O yüzden parkların meydanların dinlenme alanlarının önemi gittikçe artacak.Burası park veya meydan olursa Gerzenin biraz olsun nefes almasına olanak sağlayacaktır.

banner381
SIRADAKİ HABER