Valilik Kelebekleri Yasakladı

Sinop Valiliği, Sinop İl sınırları içerisinde kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla 6136 sayılı kanun Kapsamına girmeyen bıçakların maksat dışı satışı ve taşınmasının yasaklanmasına dair karar yayınladı.

Valilik Kelebekleri Yasakladı

  AMAÇ: Madde-1-İlimizin kamu düzenini, genel asayiş ve güvenliğini önemli derecede doğrudan etkileyen, 6136 sayılı kanun kapsamında sayılmayan kesici ve delici aletlerin son zamanlarda satılması ve taşınmasının yaygınlaştığı, bunların toplumda korku ve paniğe neden olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle; İlimiz sınırları içerisinde kişilere karşı işlenmesi muhtemel bıçakla yaralama, öldürme ve yağma gibi suçların bu kararın uygulanmasıyla önlenmesi amaçlanmaktadır.

KAPSAM: Madde-2-Bu karar; Sinop il sınırları içerisinde 6136 Sayılı Kanun kapsamın dışında kalan her türlü kesici, delici, bereleyici aletler ile belli iş, meslek, sanat ve sportif amaçlı kullanılan kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar, kelebek bıçak tabir edilen bıçaklar ve benzeri aletlerin, maksat dışı kişi üzerinde veya araç içerisinde açıkta ve çantada, paketsiz, ambalajsız olarak taşınmamasını ve bulundurulmamasını, bunların yetkili yerler dışında veya seyyar olarak veya tabla üzerinde sergilenmemesini ve satılmamasını kapsar.

HUKUKİ DAYANAK: Madde-3 Bu karar;

a) 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 1 l/c ve 66. maddeleri,

b) 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 4/1,18. ve 32. Maddeleri,

c) 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 4.,5.,7.,14. ve 15. Maddeleri,

d) 2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik,

e) 91/1779 SayılıAteşliSilahlarveBıçaklarileDiğerAletlerHakkındaYönetmeliğin 54. Maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

TANIMLAR: Madde-4 Bu kararda geçen,

a) Bıçak: Bir sap ve çelik bölümden oluşan kesici aracı, (ekmek bıçakları, çakı bıçakları, satır tabir edilen kalın uçlu kasapların kullandığı enli bıçak vb. gibi)

b) Kelebek Bıçak: Paralel iki saplı katlanabilir çakı tabiri de kullanılan bıçak türünü,

c) Sallama: Sap kısmı dışında keskin yüzeyi 50 cm’ye kadar olan bıçaklar (döner kesme bıçağı, zırh ve satır bıçakları vb. gibi)

d) Kesici Alet: Bisturi neşter, fal çata, jilet vb. gibi kesici nesneleri,

e) Delici Alet: Özel hazırlanmış tornavida, şiş vb. gibi delici nesneleri, ifade eder.

GENEL HÜKÜMLER VE ESASLAR:

Madde-5 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına girmeyen kasap bıçağı, döner bıçağı, zırh ve satır bıçakları, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek veya iki yüzü keskin olarak özel amaçlar için imal edilen bıçaklar, kelebek tabir edilen bıçaklar ile kesici, delici ve bereleyici benzeri aletlerin ilimiz sınırları içerisinde;

a) 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile Belediyelerce ruhsatlandırılan yerler dışında SATIŞI VE SERGİLENMESİ YASAKTIR.

b) Bu aletlerin 18 yaşından küçük çocuklar tarafından SATIN ALINMASI, BULUNDURULMASI, TAŞIMASI veya bu çocuklara SATILMASI YASAKTIR.

c) Bu aletlerin; park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde KİŞİLERİN ÜZERLERİNDE BULUNDURMALARI VEYA TAŞIMALARI YASAKTIR.

d) Bu aletlerin; bavul, valiz, çanta, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde olacak şekilde ve ani bir olayda kullanılmayı engelleyecek tarzda kâğıt, bez veya başka bir madde ile sarılıp paketlenmiş vaziyette muhafaza edilerek taşınması veya bulundurulması gerekmekte olup, aksi yönde TAŞINMASI VEYA BULUNDURULMASIYASAKTIR.

MÜLKİYETİN KAMUYA GEÇİRİLMESİ:

Madde-6 Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine yönelik iş ve işlemlerde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 18. Madde hükümleri uygulanır.

CEZAİ HÜKÜMLER:

Madde-7- Bu kararın 5. Maddesinde belirtilen kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA

Madde-8-Bu kararın yayımı tarihinden itibaren, Sinop Valiliğinin 06.06.2006 tarih ve 2006/02 sayılı “Kurusıkı Ses ve Gaz Tabancaları İle Kelebek Tabir Edilen Bıçaklar ve Benzeri Aletlerle İlgili Düzenleyici Hükümlere Dair Kararı”23.01,2008 tarihinde yürürlüğe giren 5729 Sayılı Ses Ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun gereği yürürlükten kaldırılmıştır.

YÜRÜRLÜK:

Madde-9-Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME:

Madde-10-Bu kararı Sinop Valiliği yürütür.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2014, 18:28
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER