Vergi ve SSK Taksitlendirmesi Bozulanlar Ne Yapmalı

Muhasebeci Mali Müşavir ve SİNDEF Meclis Üyesi Cumhur Çetin Vergi ve SSK taksitlendirmesi bozulanlar ne yapması gerektiğini anlattı.

Vergi ve SSK Taksitlendirmesi Bozulanlar Ne Yapmalı

Bilindiği üzere, 2016 yılında 6736 sayılı kanunla, 2017 yılında ise 7020 sayılı kanunla mükelleflere vadesi geçmiş kesinleşmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yeniden yapılandırma imkanı tanınmıştı. Söz konusu kanunlar kapsamında başvuruda bulunan mükelleflerin borçları taksite bağlanmıştı. Ancak ilgili kanunlarda belirtilen ödeme şartlarının yerine getirilmeyenlerin yapılandırmaları bozulmuştu.

 

Bu haftaki yazımızda, yapılandırması bozulan mükelleflerin ne yapmaları gerektiği konusuna değineceğiz.

Yapılandırması bozulanlar e haciz riski altında

Her iki kanun kapsamında vadesi geçmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yapılandırdıkları halde süresinde ödemeyenlere yani yapılandırması bozulan mükelleflere e haciz uygulanabilecek.

6183 Sayılı Kanundan Yararlanın

Her iki kanun kapsamında vadesi geçmiş vergi ve sigorta prim borçlarını yapılandırdıkları halde süresinde ödemeyenler, 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında söz konusu borçlarını taksitlendirerek e haciz riskinden kurtulabilirler.

Yeni İmkan Gelebilir

En son 6770 sayılı kanunla, 6736 sayılı kanunun kapsamında taksit erteleme ve yapılandırması bozulanlara yeniden yapılandırma hükümlerinden faydalanabilme imkânı getirilmişti. İlerleyen günlerde hem 6736 sayılı hem de 7020 sayılı kanunlar için de benzer bir düzenleme gündeme gelebilir.

İhya ve mahsup hakkınız olacak

İlerleyen günlerde 6770 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye benzer yeni bir düzenleme yapılması durumunda, 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş taksitler ihya edilebilecek ve 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş taksitler mahsup edilebilecektir. Daha açık ifadeyle, mükellefler, hem e haciz riskinden kurtulacak hem de 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında ödenmiş olan taksitlerini, 6736 veya 7020 sayılı kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlere saydırılabilecekler.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 10:25

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER