“Yuva Yapayım” Derken; YUVANIZI YAPMASINLAR

Ev sahibi olmak için yıllarca yaptığınız birikiminiz bir anda elinizden gidebilir.

“Yuva Yapayım” Derken; YUVANIZI YAPMASINLAR

Gazetemiz Yazarı Cumhur Çetin, ev sahibi olmak adına yola çıkıp, elindeki avucundakini kaybetme riski içinde olanlar için hayati önem taşıyan son derece çarpıcı bir yazı ile toplumu bilgilendirme görevine devam ediyor.

Türkiye’de son yıllarda inşaat sektörünün önemli ivme kazanmasıyla birlikte sektöre çok sayıda inşaat firması dolayısıyla müteahhit girdi. Sektöre yeni giren firmaların sermayesinin yetersiz olması inşaatın başlangıç aşamasında topraktan daire veya dükkan satışlarını ön plana çıkardı. Bu yöntemle alınan daireler tamamlanmış dairelere göre daha ucuza alınabildiği için alıcılar açısından daha cazip hale geldi.

Örneğin;

 Yıllarca para biriktirdiniz ve uygun fiyata güzel daire almak istiyorsunuz. Eşin dostun tavsiyesi ile henüz temel aşamasında olan inşaat mahalline gittiniz, projeyi incelediniz, pazarlıklar tamamlandı, adına “Sözleşme” denilen bir kağıda karşılıklı olarak imza attınız ve evin bedelini ödediniz. Bu aşamadan sonra heyecanla evinizin tamamlanıp size teslim edileceği sürecini beklemeye başladınız. Karşı tarafın, belirlediğiniz süre içinde verdiği taahhütlerini yerine getirmemesi ile de, sizin için mahkeme kapılarında sonlanacak, bir baş ağrısı süreci de başlamış oldu.

Sözleşme Noter tarafından Hazırlanmalı Noter Huzurunda İmzalanmalı

Dikkat ederseniz özellikle sözleşmeyi tırnak içerisinde vurgulama gereği duyduk. Nedeni şu; Türk Medeni Kanunun706. maddesine göre, “Taşınmaz (ev, dükkan vb.) mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin(Satış Vaadi Sözleşmesi) geçerli olabilmesi için resmi şekilde (Noter) huzurunda düzenlenmiş ve imzalanmış olması gerekiyor.

Daha açık ifadeyle, yukarıdaki örnekte belirttiğimiz gibi inşaat firması tarafından bir kağıda yazılmış “sözleşme”  noter tarafından hazırlanmamış ve noter huzurunda imzalanmamış olması nedeniyle kabaca bir kağıt parçası niteliğindedir. İleride oluşabilecek olumsuzluklara karşı Noter huzurunda yapılmayan sözleşmeler, davalarla uğraşmanız anlamına gelecektir. Ancak noter huzurunda yapılan sözleşme ve tapuya konulan şerh sizin için hayati öneme sahip olacak, bu sayede dava süreçleriyle uğraşmanızı engelleyecektir.

Tapuya Şerh Konulmalı

Tapuya şerh konulması, inşaat firmasının size satmış olduğu dairenin bir başkasına satışına engel olacaktır.

Tavsiyemiz;

 topraktan ev ya da dükkan alacaksanız, ileride mağdur olmamak için “Satış Vaadi Sözleşmesinin” mutlaka noter huzurunda düzenlenmesi gerektiğini, ayrıca “tapuya şerh” koydurulması gerekliliğini de unutmayınız.

Cumhur Çetin

Serbest Muhasebeci Mali Müşvavir

 

 

 

 

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2015, 12:11

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER