Zam Yağmuru Geliyor

Bütçe açığını kapatmak için, yılbaşından itibaren vergi, harç ve cezalar yüzde 15 artırılacak.

Zam Yağmuru Geliyor

AKP hükümeti, iğneden ipliğe tüm alanlarda zam yapmaya hazırlanıyor. Bütçe açığına yetişebilmek için bir yandan vergileri olağanüstü artıran, bir yandan limitleri aşıp yeni borçlanmalara yönelen hükümet, yılın başından itibaren tüm vergi, harç ve cezaları en az yüzde 15 oranında yükseltmek için çalışma yapıyor. Hükümetin yüzde 15'lik zammı bazı cezalar ve vergiler için yüzde 22.5'e kadar yükseltmesinden endişe ediliyor.
Hükümetin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yaptığı yüzde 40 ile yüzde 68 oranındaki zammı hangi orana düşüreceğini, bugün torba tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılacak görüşmeleri sırasında açıklaması bekleniyor. Engellilerin ÖTV'siz araç alım hakkını da sınırlayan düzenlemelerin yer aldığı MTV zammı, torba tasarının 25 ila 29'uncu maddeleri arasında bulunuyor. Hükümet, zam maddeleri görüşülürken verilecek önergelerle yeni zamları belirleyecek.

AĞBAL SİNYALİ VERDİ

Normalde MTV ile birlikte her türlü trafik ve para cezalarıyla harç ve değerli kağıtlar her yılın başında yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Yeniden değerleme oranı 3 Kasım'da ekim enflasyonunun açıklanmasıyla netleşecek. Geçen yıl sadece yüzde 3.83 olan bu oran eylül ayı itibarıyla yüzde 13.26'ya kadar yükseldi. Ekim enflasyonuyla birlikte oranın yüzde 15'e ulaşacağı hesaplanıyor. Bakan Naci Ağbal'ın yüzde 40'lık MTV zammını savunurken yaptığı, “Zaten yüzde 15 artıracaktık” açıklamasının da bu hesaba dayandığı belirtiliyor.

ZAMLI TARİFE KORKUSU

Yeniden değerleme oranı, araç vergilerinden emlak vergisine, ehliyet harcından trafik cezalarına kadar hayatımızın hemen her alanını her yıl daha da pahalandıran otomatik bir zam mekanizması gibi çalışıyor. Hükümetin bu oranı yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi var. Bu yıl olağanüstü kaynak sıkıntısı yaşayan hükümetin bu yetkisini özellikle ceza ve benzeri uygulamalar için kullanmasından endişe ediliyor. Bu yetki kullanılırsa birçok ceza ve vergiye yüzde 22.5 oranında zam gelecek. MTV'den geri adım atılması nedeniyle ortaya çıkacak kaynak ihtiyacının bir bölümünün bu yolla karşılanması üzerinde duruluyor.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 237 liraya çıkacak.

Enflasyondaki tırmanış nedeniyle yeniden değerleme zamları gelecek yıl can yakacak. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin cezası 206 liradan en az 237 liraya çıkacak. Hükümet bu cezayı 252 liraya kadar da yükseltebilecek. Aynı şekilde telefondan alınan özel iletişim vergisi 47 liradan 54 liraya, ehliyet harcı 418 liradan 481 liraya çıkacak. Geçen yıl sadece yüzde 1.9 zamlanan emlak vergisi gelecek yıl en az yüzde 7.5 oranında zamlanacak. Çevre temizlik vergisi her 1 metreküp su tüketimi için 28 kuruştan 32 kuruşa çıkacak. Yere çöp atanlar 233 lira, komşusunu rahatsız edecek derecede yüksek ses ve titreşime neden olanlar 969 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
cemaleddin
cemaleddin - 6 yıl Önce

yaz yazacakken zam mi yazdiniz?

Nami Kalay
Nami Kalay - 6 yıl Önce

eeeee deniz bitti bakan mehmet şimşek satacak bişeyimiz kalamadı demişti 13-15 yıldır cumhuriyetten sonra cen son 450 ton hazine altınımızıda borç karşılığında ingiltereye rehin vermiştik chp dp ap partilerin yaptıklarını özelleştirmeyle kelepir fiatına satarak 15 yıl başarılı gibi göründünüz yol yaptık dediniz o eski hükümetler yoluda yapardı fabrikalar barajlarda limanlarda vs vs yapmıştı gooleamcaya sorarsanız o satılanların çoğınıda cumhuriyet sonrası chp yapmıştır sonrakı iktidarlar büyütmüştür gelişmiştr.yani dedelerinin [chp dp ap] dikili ağaçlar satarak başarılı olduk kandırmacısını uyutmasını yapmışlardır ama işsizlik fakirlik dolayısıyla makarnacılık rekor kırmiştır.yakında makarnada veremeyecekler.makarna verenlere değil Allaha ve dedelerinize atalarınıza dua edin eyyy insanlar ve eyyy iktidar

banner381
SIRADAKİ HABER