Güya doğal denge kurulacakmış!

Sinop’un köylerin de  ciddi bir kurt artışı olmuş.

Domuzlarda da çokta eksilme olmamış mısır tarlaları domuzlar tarafından gene talan edilmektedir.

Proje gereği çoğalan ve aç kalan kurtlar  İsmet Mutaf  isimli  ve bir çok çiftçinin ağıldaki koyun sürülerine saldırmış şahit olduğum vaka Cırnık Köyün’de yaşanmıştır.

 Kurtlar sabaha karşı 5 köpeği uykusundan uyandırmadan koyunların ağılına girerek 30 koyunu boğazladığının sonuçlarını gördüm.

Üretici çiftçi mağdur olmuş durumdadır.

Bu kurtların aç kalıp insana ya da çiftçinin hayvanlarına saldıracağı varsayımı tedbiri alınmamış maalesef gerçekçi olmayan yıllardır. Köylere dönük bu bilinçsiz uygulamalar köy yaşantılarını olumsuz etkilemektedir köylerden kente insanlarımızı zorla göç ettiren devlet politikaları, büyük şehirlerde ucuz işçi pazarı sağlıksız toplumlar oluşturdu.

 Olumsuz yaşantıların meydana gelmesine neden oldu köyden kente göç politikası her iktidar tarafından da teşvik edildi .

Köylerde zor şartlarda üretim yapan köylülere şimdide kurt sürüleri meydana getirerek şehre göce zorlama politikaları devam etmektedir. Rasyonel olmayan bu uygulamalardan vatandaş zararlı çıkmaktadır.

Vatandaşın kurtlardan gördüğü zarar için devlete zarar tanzim davası açmalıdır avukatlara iş düşmektedir bu vatandaşları bulup vekaletlerini alabilirler.

Domuzların mısır tarlalarını tahribi  ise daha rasyonel politikalarla önlenebilirdi .

 Mesela Türkiye’nin  ve dünyanın her tarafından avcılar çağrılarak dağlardaki domuz varlığı av turizmine açılabilir  böylece domuz sayısı sınırlandırılabilir. Tarlalara domuz tuzağı kurulması teşvik  edinilebilirdi.

Multidisipliner bir anlayıştır akademik bakışı gerektirmektedir birinde turizmle   tarımı diğerinde teknoloji ile tarımı ilişkilendiriyorsun bilgiyi kullanmak bilgi  çağında böyle olabilir cahillikle ihanet aynı kapıya çıkıyor  Türkiye köy gerçeğini günün şartlarına uyarlamalıdır.

Üretim yapan insanlarını şehre kaçırma.

Üretirken bunaltma yerine onları korumalıdır. Köyde yaşamaya teşvik edilmelidir köyde yaşantıyı cazip hale dönüştürecek projelere maddi destek vermelidir.

Üzerinde çalıştığım KÖY TURİZİMCİLİGİ devlet politikası olara hayata geçmesini köyle ilişkili tüm insanlarımızın desteklemesi gerekmektedir

Bu bilinç vatandaşın kendi menfaatleri içabıdır köylerimiz bu güne kadar turizme açabilmiş olsaydık mısırları tahrip eden domuz sürüleri dağlara kurt salınarak dengelenme gibi televizyon artığı bilgilerle itibar edilmezdi problemler vatandaşın aleyhine sonuçlanacak sekilde çözülmezdi.

 Devlet dairelerinde durum ise çok vahimdir sendikal mücadeleden fırsat kalıpta uzmanlık anlayışında problemleri çözme becerileri maallesef engellenmektedir.

Hayati uzmanlık gerektiren problemlerin çözümü cahillik yada hainlik uygulama sonucunu vermektedir yada bu görevli şahıslara sermayeye ucuz işçi temini ile sorumlu robotik memur modelleri demek durumundayız başka üretici köylüler zarar görmesin şehre göç eden bir daha geri gelmiyor tehlike büyük üretmeyen buğdayın ağaçta yetiştiğini söyleyen gıda da  bağımlı bir Türkiye bekliyor yeni nesli..! 

 Prof. Dr  Emin KURU

Gazi Ünv. Rektör. Danışmanı

 

YORUM EKLE