Hayat ve Ölüm Arasındaki Fark !

Emniyet Kemeri, kaza anında araç içinde bizi hayata bağlayan tek bağdır. Dünyada ilk emniyet kemeri iki noktalı olarak düşünülmüş, iki noktalı kemer 1930 yılında kullanılmaya başlanmıştır.Ülkemize üç noktalı kemerin gelişi 1986 yılıdır. Yani 56 yıl sonradır! Otomobillerde arka koltuklarda bizde kullanılmaya başlanışı 1995 yılıdır! Bu kadar kullanılma gerçeği ülkemizde gecikince, bu alışkanlık hala zorunlu uygulama anlayışında olabilmektedir! Bazıları, daha açıkçası bir çok sürücüler hala şehir içlerinde emniyet kemeri takmamakta ısrar etmekteler! Çok yanlış bir anlayış! İster şehir içleri ister şehir dışı olsun; kontak anahtarını takmadan emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır! Nedeni çok basit:Kaza şehir içi şehir dışı ayırt etmiyor!Bu nedenle, hayatta kalmak istiyorsanız yada sakat kalmak istemiyorsanız mutlaka emniyet kemeri takmalısınız! Aşağıda bazı nedenlerini sizlere  açıklayınca daha iyi anlayacaksınız!                  

            Emniyet kemeri kullanmanın önemini anlamak için kazalardaki çarpma etkilerinin bazılarına bakmak gerekir. Motorlu araç çarpma-çarpışma kazalarında üç çarpma etkisi görmekteyiz:                                                                                                                                    

            (ARAÇTA ÇARPMA ETKİSİ:) Araca çarpma etkisi olarak bilinen ilk çarpma etkisi; aracın bir cisme vurarak ani duruşundan sonra araçta çökme ve hasara neden olur. Bu yaklaşık olarak saniyenin onda biri kadar bir zamanda gerçekleşir. Aracın ön kısmının çarpması etkinin bir kısmını absorbe ederek tümünün araca gelmesini engeller. Sonuç olarak, yolcunun oturduğu kısım, aracın ön tarafına göre daha yavaş durma eğilimi gösterir. 

            (İNSANA ÇARPMA ETKİSİ:) İkinci çarpma etkisi aracın içindekilerin bir yerlere çarpması olarak belirir. Vurma anında, emniyet kemeri takmamış kişiler aracın çarpma öncesi seyrettiği hızda harekete devam etmektedirler. Aracın tamamen durmasından hemen sonra, emniyet kemeri takmamış kişiler, aracın direksiyonuna, ön panel kısmına veya ön cama çarpacaklar, bu da insana çarpma etkisidir.                        

            İnsana çarpma etkisinin diğer bir şekli de birbirine çarpmadır. Birçok ağır yaralanmalı kaza, emniyet kemeri takmamış kişilerin birbirine çarpmasından meydana gelmiştir. Kazada kişiler, fiziksel olarak vurma noktasına doğru sürüklenirler. Ön koltuktakiler sıklıkla, çarpma etkisiyle fırlayan bir nesne durumuna gelen arka koltuk yolcuları tarafından yaralanmaktadır.             

            (İÇ ORGANLARA ÇARPMA ETKİSİ:) Kişinin vücudu tamamen durmuş olsa bile, iç organları hala aynı hızla ilerlemektedir. Bu organlar da aniden diğer organlara veya iskelet sistemine çarpmaktadır. Bu üçüncü çarpma etkisi, iç organlara çarpma etkisi olarak tanımlanmakta ve çoğunlukla iç kanama nedeniyle ağır veya ölümcül yaralanmalara neden olmaktadır.                            

            Kaza anında gerektiği şekilde takılmış emniyet kemeri ani vuruştan doğan çarpma etkisini vücudun göğüs kafesi, kalça kemikleri, omuz kemikleri gibi güçlü bölümlerine yönelterek organların zarar görmesini engeller. Daha açıkça ifadeyle, emniyet kemeri vücutta meydana gelen sarsıntıyı azaltarak durma mesafesini artırır!                                                                   

EMNİYET,

KEMERLERİ YARALANMALARI 5 FARKLI ŞEKİLDE ÖNLEMEKTEDİR:                                           

  1. Çarpma / çarpışma anında koltuktan fırlamayı önler.                                                                  
  2. Kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yöneltir.                                                                                                                                       
  3. Çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplamayıp dağılmasını sağlar.                                     
  4. Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlar.                                                                                                                                         
  5. Kafa ve omuriliği korur.                                                                                                           

Trafik Öğretmen’i olarak emniyet kemeri kullanılmasına çok önem vermiştim. Öğrencim olmuş olanlar bunu bilirler. Gerze Gündem okurlarının da emniyet kemeri         

Konusunda bilinçli ve duyarlı davranacaklarına inanmak istiyorum. Çünkü emniyet kemeri   

Takmış kişi ile takmamış kişinin durma mesafesi arasındaki fark oldukça belirgindir. Bu da çoğunlukla HAYAT ve ÖLÜM arasındaki fark olarak sonuçlanmaktadır!

Ayrıca sürücü ve şoför vatandaşlara bir önemli noktayı da hatırlatmak isterim.Taşıt hareket halindeyken telefonla konuşmak, aşırı alkol almış sürücünün davranışlarıyla eş değer ve çok yanlıştır! Büyük bir kazaya neden olabilirsiniz!  HAYATTA YAŞAMAKTA, ÖLÜMDE BİZLER  İÇİN! Ama bir kaza sonucu böylesine hatalı davranışlarımız nedeniyle; pisi pisine ölmek ve yaralanarak sakat kalmak için değil!                                  

              Sevgiyle kalın....

               Ali Vacit TOKMAK                     

YORUM EKLE