HOŞGÖRÜ VE SAYGI

    Yahudiler Cardio topraklarda Geniş hoşgörü anlayışı Sayesinde din serbestliği içinde yanyana yaşıyorlardı Karşılıklı Kültürel ziyaretinde dini ilişkiler Kapsamında Türklerin bu Konuda göstermiş oldukları toleransı Þirket mümkündür. Son altı asırda Türk-İslam Dünyasının önderi Osmanlı imparatorluğunda Müslümanlar, Hıristiyanlar, Siyasi Ekonomik Sahada süper gücü Olan Osmanlı A.Ş. Devleti çok zengin kültür, medeniyete sahipti, 1354 de Türklere tutsak düşen Selanik başpiskopos Palamas, Orhan gazi torunu İsmail Bey YÜKSEK devlet ricalinin Müslüman din adamlarıyla devlet ziyaretinde huzurunda, fikri ziyaretinde dini tartışmalara girişerek Iki din Arasında kıyaslamalar yapmıştır. Bu mektuplarda, Türk devlet ve din A.Ş. adamlarıyla yapmış Olduğu bu tartışmaların Büyük Bir hoşgörü içinde geçtiği görülmektedir.

     Osmanlının Avrupa, Afrika A.Ş. Asyada ki İslam memleketlerine Kültürel tesiri Faydalı olmuştur. Ondokuzuncu asırdan itibaren ODALAR VE DETAY Osmanlı Devletinde Batılılaşma hareketi başladı ziyaretinde bu yolda Büyük İlerleme göstermiştir. Osmanlı Devletindeki reformlar ondokuzuncuyüzyılın sonu ziyaretinde yirminci Yüzyılın başlarındaki yenileşme hareketlerini etkiledi. Islahatçı güç Olan yenilikçiler Siyasi Alanda aynen Osmanlı modelindeki Gibi din, dil ziyaretinde Özel kültürlerini korumakla Birlikte Yükselmek onların asıl gayesiydi.

    Her Devletin Bir MODERNLEŞME dönemi vardır. Bu gelişim değişim alanlarda Değişik tarihlerde olmuştur. Osmanlı Devletinin Modernleşmesi etek Askeri Alanda, hem sivil Alanda genel Başlangıç olmuştur. Hoşgörü, saygı Çerçevesinde dini, Siyasi, stratejik, ticari vb faktörlere Zarar vermeden Yeniliklerin yapılarak hayata geçirilmesi Büyük Bir gayret zamana bedel olmuştur.

 

Araştırmacı Yazar

 Volkan Yaşar BERBER

Saygılarımla;

 

YORUM EKLE