İLETİŞİMDE BEDEN DİLİ

  İletişim; yalın bir ileti alışverişinden çok toplumsal nitelik taşıyan paylaşımı içerdiğini söyleyebiliriz. İnsanlar için iletişim yaşam kadar doğaldır ve daima bir şeyler iletiriz. Fakat çoğu zaman doğru iletişim kuramayız. İletişim sadece sözlü ve yazılı iletilerden ibaret değildir. Kişi açısından amaç ne olursa olsun iletişimde temel amaç başkalarında davranış tutum geliştirmek ve değiştirmektir. Toplum yaşamının temelidir, insanların duygu ve düşünce alışverişinin amacını anlatır.

İletişimin özelikleri; İlk izlenim çok önemlidir. İnsanlar arasındaki davranışlar ilk izlenim sonrasında şekillenir ve ilk izlenimin tekrarı olmaz. İnsanlar üzerinde 30 saniye içerisinde ilk izlenim oluşur.  “Bir görüşte ısındım”, “ Duruşunu hiç sevmedim” gibi sözler duygu ve düşüncelerin bir bilgi olarak aktarılmasında eylemlerin biçimi veriş şekli önemlidir. Bilgilenmek ve öğrenmek “ Anlamak” anlamına gelmez. İletişimin en temel amacı olan anlamak, kişiyle yapacağımız konuşma sırasında iletişimin yardımcısı olarak tanımlanan beden dilini kullanmazsanız neler yapıldığını öğrenir ama neler yaşadığını öğrenemezsiniz.  İletişim bir bütündür, kelimeler, eller,  gözler, bakışlar, duruş gibi olgulardan soyutlanıp bakıldığında bizi yanıltır yanlış yorumlamalara neden olur. İletişim süreci ve özellikleri birbirinden ayrılmayan parçalardır.

Beden dilini yüz ifadesi, mimikler, jestler, göz teması, duruş, dış görünüş, mesafe oluşturur.  Yüz ifadeleri şaşkınlık, öfke, korku, mutluluk, üzüntü gibi duyguları belirtir. Jestlerimiz vermek istediğimiz mesaja uygun olarak çok aşırıya kaçmadan kullanılma gerekir. Konuşmaya kuvvet katar, jestlerde “tik”lere dikkat edilmesi gerekir. Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya çalışmak iletişim sürecini daha başarılı hale getirir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Necmettin Çakır
Necmettin Çakır - 10 yıl Önce

okudum,beğendim. çalışmalarında basarı dileklerimle.

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 10 yıl Önce

gazeteci yazar hanımefendi.iletişimde beden diline geçmeden önce,gazetede yazan biri olarak yazılı iletişimde almanız gereken mesafeler bulunduğunu size bildirmek isterim.bir konu yazılı olarak anlatılırken,giriş-gelişme-sonuç bütünlüğüne dikkat edilmesi,hatırlarsınız ortaokulda size kompozisyon yazdırılarak öğretilmeye çalışılmıştı.bir de, yazılı metinlerin şifreleri vardır ki,"okudum, beğendim.çalışmalarında başarı dileklerimle." diyenin de benimle aynı düşünceyi taşıdığını size rahatlıkla söyleyebilirim.beden diline geri dönecek olursak,anlatmakta yeterince başarılı olamadığınız bu konunun özüne ne kadar vakıf olabildiğinizi gösterebilmeniz için size bir fırsat sunuyorum.ikdidar partisi ilçe başkanı ve 3 adayın haberlerine ait video çekimlerini beden dili yönünden inceleyerek,adayların ve ilçe başkanının düşünce-dil-beden koordinasyonlarını yorumlayabilir misiniz? mesela,ilçe başkanı hangi adayı destekliyor,hangi aday topluma daha dürüst mesajlar veriyor,vs. başarılar.
syg
gka

Gerzeli
Gerzeli - 10 yıl Önce

yazınız gayeet güzel.başarılar dilerim