İŞGÜZARLIK

          Eski eser kıyımına maruz kalınan yılları hatırlamamak, hatırlatmamak elde değil maalesef, Tün dünya eski değerlerine sımsıkı sahip çıkarken bizler acı tabloyla karşı karşıya gelmişizdir. Resmi Ceride'nin 28 Mayıs 1927 tarihli 608. sayısında yayımlanan ve 15 Haziran 1927'de yürürlüğe giren 1057 numaralı yasa gereği kısaca ' Osmanlı Devleti'ni temsilen konulmuş tüm tuğralar, armalar, kitabelerin kaldırılarak (kazınma usulüyle) müzelere konulmasını' kapsamaktaydı.

          Birkaç örnek verilmek istenirse hemen belirtelim, Üsküdar Topbaşı'ndaki Nurbanu Valide Sultan Külliyesi, Karadeniz ve Çanakkale Boğazındaki askeri tabyalar, Tersane-i Amire Taş kızaklar, İstanbul'daki çeşmelerin üzerindeki kitabeleri v.s bir çokları maalesef zayii edilmiş veya tabiri caizse yer değişmişlerdir.

           Tarihi ve Kültürel kıymetlilerimize bizler özen ve önem vermezsek kim veya kimler den meded umacağız, Tarihine sahip çıkmayan, çıkamayan memleketler her daim yoksunlaşmaya mahkümdürlar. Oysa bugün Türkiye'de yazılanların, çizilenlerin yarıdan fazlası ilgisiz, alakasız güncel haberlerle doludur. Geçmişe yüzümüzü dönüp nelere sahip olduğumuzun hatırlatılması temennisiylen,

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber 

YORUM EKLE