KADEŞ ANTLAŞMASI

             Kadeş Antlaşması tarihin bilinen ilk yazılı antlaşması olduğu kadar, taraflardan birinin Anadolu toprakları üzerinde kurulan Büyük Hitit imparatorluğu

olması nedeniyle, Anadolu Uygarlık Tarihi açısından ayrı önem taşır. Mısır kaynaklarından günümüze yazılı Türkçeye en yakın çevirisi şöyledir.

 

1- Mısır Ülkesi Kralı, Büyük Kral Ramses'in Hattı Ülkesinin Büyük Kralı Hattuşili ile  iyi dostluk ve kardeşliklerinin, büyük krallıklarının sürekli olması için yaptıkları antlaşmadır.

 

2- Hitit ve Mısır ülkeleri arasındaki güzel kardeşlik ve güzel barış sonsuz olacaktır.

 

3- Eğer bir başka düşman Hattı ülkesine savaş açarsa ve büyük Hatti ülkesi kralı Hattaşili haber yollayıp '' gel bana, ona karşı yardım et '' derse, Mısır ülkesi büyük kralı Ramses savaş arabalarını ve savaşçılarını gönderecek, Hatti ülkesine yardım edecektir.

 

4- Ve eğer Hatti ülkesi büyük kralı Hattuşili, uyruklarına kızarsa onlar krala karşı suç işlerse ve eğer büyük kral, Mısır Kralı Ramses'ten yardım isterse, Ramses savaş arabalarını ve askerlerini gönderecek, başkaldıranları yok edecektir.

 

5- Mısır ülkesi büyük kralı Ramses de ayrı isteklerde bulunursa, Hatti kralı Hattuşili aynı yükümlülükleri yerine getirecektir.

 

6- Hatti ülkesinden bir, ya da bir kaç adam kaçarsa, Büyük Kral Ramses onları yakalayacak ve kardeşi Hattuşiliye teslim edecektir.

 

     Hattuşilinin ölümünden sonra Hitit tahtı, çok iyi koşullarda oğlu IV. Tuthalia'ya kalır. (M.Ö 1250) Kraliçe Pudulhepa'nın  hak ve yetkilerini, oğlu IV. Tuthalia zamanında da sürdüğünü döneme ait mühürlerde görülen imzalardan anlaşılmaktadır.

 

 

 

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE