KARŞI KOMŞU: “RUSYA”

  Meclis üyesi ve Meclis Divanında görev aldığım Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Rusya pazarında Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla, Rusya’nın Krasnodar kentinde organize ettiği, “Krasnodar’da Samsun İş Günleri” için Samsun’un Karadeniz’in karşı kıyısına denk gelen şehri Krasnodar’a gittik.

Şehir olarak uzun bir süredir hayal ettiğimiz, Samsun’un Rusya’ya açılmasının son ayağı olan “direkt uçuş” yönündeki çalışmaların başlangıcı olması açısından da çok önemli bir girişim oldu…

Daha öncesinde de denenmiş ama o dönem ki şartlar nedeni ile devamlılık göstermemişti…

Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla 100’ün üzerinde sanayici ve iş adamı başta olmak üzere Samsun’un ve bölgenin bürokratlarıyla birlikte 130 kişilik küçük bir iş ordusu gibiydik…

O kadar ki eminim ki Ruslar; “Türkler Geldi!..” oldular…

Bu şaşkınlık havaalanından girişte hissediliyordu…

Gidişimizin amacı “Krasnodar’da Samsun İş Günleri” kapsamında çoğunluğu gıda ve mobilya sektöründen olan Samsunlu firmalar stand açarak ve ikili iş görüşmeleri yaparak iş birliği yapmak ve ürünlerini Rusya pazarının güney kapısı olan Krasnodar üzerinden ihraç etmek için temaslar kurmaktı…

Bu anlamda katılan firmaların heyecanını birebir yaşamak beni fazlasıyla mutlu etti. Birçok ikili iş görüşmeleri oldu. Aslında her bir firma eşleşebileceği, ticari bağlantı kurabileceği “bir doğru firma” arıyordu…

İkili görüşmelerin ne kadar işe, yani ihracata dönüşeceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz…

Tabi ki şunu bilmek gerek, bu tür organizasyon ve görüşmeler ile bir seferde ticarete çevirmek maalesef pek mümkün değildir.  Ama Samsun’dan katılan firmaların Rusya pazarı hakkında ciddi deneyimler elde ettiğine ve iş bağlantısı yapacakları inançlarının oluştuğuna eminim.

Organizasyonun özellikle ikinci gününde halkın ilgisinin yoğunluğundan dolayı katılan firmaları gerçekten etkilediğini gördüm.

O kadar ki bazı mobilya firmalarında arkadaşlar ile görüştüğümde oraya teşhir için götürdükleri ürünleri 5-6 kez çok rahat satabileceklerini bizzat söylediler…

 Maalesef ürünler teşhir olduğu için satış yapılamadı…

***

Ziyaretin amacı ürünleri sergilemek ve ikili iş görüşmelerinin yanı sıra Valilik, Belediye Başkanlığı ve Krasnodar Ticaret Odası ile üst düzey işbirliği ve ticaret hacminin geliştirilmesine, direkt uçuşların sağlanmasına yönelik de görüşmeler de yapıldı.

Bu görüşmelerin sonuçlarının da en kısa sürede alınacağına eminim…

Organizasyon noktasında, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Odanın Dış İlişkiler Birimi gerçekten hummalı ve mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştı...

Bu çalışma temposu büyük bir takdiri hak ediyor…

***

KRASNODAR ŞEHİR NOTLARI…

Şehrin (başkent) adı “Krasnodar”, bölgenin adı ise “Krasnodar Krayı”.

Bunları birbirinden ayırmak gerek. Krayın nüfusu 6 milyon civarında. Kray’a bağlı kentler ise; Krasnodar (Başkent), Soçi, Novoroski, Tuapse, Gelincik, Anapa…

Bu kentler 1864 öncesinde Adıgelere (Çerkeslere) aitmiş…

Kray’ın ortasında ve deniz ile bağlantısı olmayan 500 bin e yakın nüfusu ve başkenti Maykop olan  “Adıge Cumhuriyeti” bulunmakta…

Krasnodar şehir merkezine bitişik olan bölgeye, sınırından taksi ile geçilebiliyor…

Kuban nehrinin karşısı olan bölgeye geçer iken polis noktasından geçmeniz gerekiyor. Adıge bölgesi, Krasnodar şehir merkezine göre daha az gelişmiş.

Adıge Bölgesinde Türk Restoranlarına ve Türk’e rastlamak mümkün…

***

Krasnodar şehri 1793’te kurulmuş bir şehir. Şehir modern bir şehir planlamasına sahip (tüm Rus şehirlerinde olduğu gibi). Altyapı ve şehirleşme sorunları yok.

Sürücü ve yayaların trafik kurallarına harfiyen uymaları açıkçası beni çok şaşırttı.

Şehirde irili ufaklı 13 alışveriş merkezi var. AVM’ler büyük, modern ve kalabalık. Türk ürün ve markalarına az da olsa rastlamak mümkün ama açıkçası seyahat öncesinde çok daha fazla olmasını bekliyordum.

AVM de yemek için durduğumuzda 500 dolara denk gelen bir maaş ile personel aranıyor ilanı size maaşlar konusunda bir fikir verebilir.

Krasnodar, şehir planlaması, altyapısı, potansiyeli açısından gelişmiş ve halen daha gelişimine devam eden, 10-15 yıl içerisinde herhangi bir Avrupa şehrinden farkı kalmayacak bir fırsatlar şehri…

İhracata yönelik ticaret ile uğraşan her Samsunlunun görmesi gereken bir “komşu şehir”…

Hüseyin KURT

YORUM EKLE