KISA KALAN İÇİN CEZA YOK

      Yöneticileri tedrici bir düşünce tarzını benimseyerek sistem üzerinde oynamaya özendirecği için, kısa dönem planlar teşviklere bağlanmaz. Onun yerine, teşvikler büyüme hedeflerine bağlanır. Uygun teşvikler sunulduğu takdirde yöneticilerden hedeflere ulaşmalarının beklenebileceği düşüncesinden hareketle ,bunu mantığa aykırı bulanlar çıkabilir. Elde edilecek sonuçlara karşılık bir şeyler vermezseniz, yöneticiler bu planları ciddiye alırlar mı.?

 

     Burada şöyle bir sorun var, eğer teşviklerin tamamı planın nihai hedefine bağlanacak olursa, yöneticiler kendilerini zorlamayacaklardır. Tedrici bir düşünce tarzını benimseyerek, kendi performans ödüllerini garantiye alacak şekilde sistem üzerinde oynayacaklardır. Ancak planın yerine getirilmemesi halinde bir ceza verilmez. Önlerine konan ileri bir hedeftir. Yani tutuculuğu ve emniyetli hedefleri özendiren bir sistem yerine, gerçekleşmeme olasılığı bulunan zor erişilir hedefler  koyarak daha iyi sonuç alınabileceğine kuvvetle inanmaktadır. 

 

    Bu yaklaşımda, havuç var, sopa yok diyeceksiniz. Amaç iş liderini motive etmek ve yetkilendirmektir. Peki; ama onların bu, hedeflerin peşini bırakmamasını ne sağlayacak ?. Teşvikler büyüme hedeflerine bağlanır. Yöneticiler iş faaliyetlerinde elde ettikleri performans ilerlemesine göre ödüllendirilir. Zor erişilir hedeflere ulaşan veya yöneticilere ek teşvikler verilir. Buna karşılık hedefin biraz gerisinde kalan yöneticiler olursa, işlerindeki başarılı performanstan ötürü onlara da  yine bazı teşvikler sunulur.

 

     Bazen hedefe ulaşmanızı izleyen yıl çıta yükseltilir. Aralıksız yinelenen bir süreç halinde, aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya plan förmüle edilir. Plan güncel ortamı ve ileride nasıl bir evrim geçirebileceğine ilişkin bir kavrayışı dayanak olmalıdır. İlk adım önünüzdeki dönemin durumunu hayalinizde kurgulamaktır. Yöneticiler eğilimleri analiz ederek iş ortamının geleceğine dair bir senaryo oluşturabilirler. Zor erişilir hedeflerin bir amacıda yönetici ve çalışanların rahatını kaçırmak, onları olanaklı sandıkları sınırın ötesine itmektir. İleri hedef oluşturma süreci mevcut zihniyetle çözülemeyecek bir problem yaratır ve yöneticileri yenilikçi çözümler üretmeye teşvik eder.

 

 [email protected]

Araştırmacı Yazar

YORUM EKLE