Korona Geleceğimizin Habercisi Gibi!..

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım: Tüm Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs'ün etkileri her geçen gün daha da artıyor. Bu gelişmeleri aklı başında olan her birey anlıyor sanıyorum!

İnsanların sağlığını olumsuz etkileyen; kimi vakalarda ölümlere, kimi vakalarda ise kalıcı solunum yolu hasarlarına sebebiyet verebilecek hastalığın bir başka önemli tehdit alanı daha bulunuyor! O da  "Ekonomi ve Sosyal Yaşam!"

Okurlarımın, sosyal yaşamda ve ekonomide toplumda görülen değişikliklerin farkında olduklarını düşünüyorum!

Korona bizlere ne anlatıyor?

Dünyada şehirler ve ülkeler çok zor durumda. Sosyal hayat ve ekonomi bitiyor! Bildiğimiz yaşam tarzımız sona ermiş durumda! Soruna salgın mı, yoksa yaptığımız panik mi neden oluyor? Yoksa içimizde başka korkular mı var?

Yoksa, yeni ekonomik modeller, yeni siyasi sistemler, yeni toplum modelleri,  yeni Dünya Düzeni mi gelecek?

Hastalık kontrol altına alınıyor, alınacak...Aşı bulundu, uygulanacak ama nasıl? Bu korku, bu panik insanları, toplumları, devletleri anormal davranışlara, tedbirler almaya sürüklüyor!

Salgını önlemenin ötesinde yeni bir toplum düzeni inşa etmenin işaretlerini de dünyada görmekteyiz!

Hala Virüs, ülkeleri ve şehirleri çok etkilemekte! Yaşam tarzımız değişiyor. Dünyada çöken ülkeleri ve şehirleri görmekteyiz! Ticaret ve sanayi çöküyor! Üretimde çok büyük sorunlar var!

Okullar kapatılıyor, tekrar açılıyor; sorunlar artınca tekrar kapatılıyor! Toplu ibadetler durduruluyor! Yani bugüne kadarki, yaşam tarzımız değişiyor!

Birbirimizle her türlü sosyal ilişki biçimimiz, birbirimize davranış biçimimiz değişiyor! İnsanlar arasındaki güven, ortadan kalkmış durumda!

Bir arada yaşama isteğimiz, insani davranış becerimiz çöküyor! Sosyal alan, ağır darbeler alıyor!

Hastalığın yol açtığı panik, Kapitalizm, Serbest Piyasa Ekonomisi ve Batılı yaşam tarzı artık sorgulanacak diye düşünüyorum!

En önemlisi de Özgürlükler daralıyor. Hem de hayatın bütün alanlarında. Gündelik insan davranışından, siyasi alışkanlıklara kadar. Öyle ki, Korana hepimize yeni bir yaşam biçimi dayatıyor! Bu durumun farkında olmalıyız!

Birçok ülkede okullar tatil, türbeler kapalı, Cuma namazı birlikte artık kılınmıyor!

Afganistan, İran, Irak, Suriye, Lübnan gibi ülkelerde hastalığın yaygın olduğunu öğreniyoruz.

Virüs'ün anavatanı Çin, haftalardır karantina altında. Ticaret ve Üretim neredeyse durmuş olduğunu öğreniyoruz. ABD'yi geçmesi beklenen Çin ekonomisinin hızla çöktüğü söylenmekte!

İtalya'nın tamamının karantina altına alındığını öğreniyoruz! Öyle ki, bu ülkede okullar kapalı, turizm bitmiş, şehirler hayalet şehirlere dönmüş. Bütün toplu etkinlikler iptal edilmiş!

Küresel ticaret savaşları, Korona  yüzünden yeni bir döneme girmiş. Salgın yüzünden sadece üretim değil, seyahat ve turizm de durmuş! Eğitim ve kültürel faaliyetlerin de durduğunu görmekteyiz!

Borsalar ve  piyasaların da çöktüğünü görebiliyoruz!

Sanırım geleceğin habercisi; yeni siyasi sistemlerle ve yeni ekonomik modellerle mi karşılaşacağız?

Yeni siyasal, sosyal, kültürel yani, yeni toplum modelleri, yeni siyasi modeller, yeni bireysel ilişkiler, yeni hassasiyetler oluşacak; hatta yeni siyasi sistemler. Yeni ekonomik modeller hayatımıza mı girecek? Görüldüğü gibi yaşadığımız her alanda,  toplumsal yaşam şartlarında;

Korona geleceğimizin habercisi gibi hayatımıza yön vermektedir!

Sağlıcakla sağlıklı kalın.

"Dünyamızı Güzelleştirecek Kadınlarımız Olacaktır!"

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE