Cama Nefesleriyle Can Verdiler

Sinopale bienali kapsamında Gerze’de kurulan Cam Üfleme Atölyesi büyük ilgi gördü.

Cama Nefesleriyle Can Verdiler

    Sinopale 5 Bienali kapsamında gerçekleştirilen “Sinop’un Nefesi” adlı proje kapsamında 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü Gerze Say Bar Aile Çay Bahçesinde “Cam Üfleme Atölyesi” kuruldu.

Proje, Nil İlkbaşaran’ın tasarım ve yönetmenliğinde cam atölyesi ustası Salih Tekin ve proje asistanı Güngör Erdem eşliğinde gerçekleşti.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’nın da katıldığı cam üfleme etkinliğine yediden yetmişe kadar büyük bir ilgi ve katılım oldu.

Projenin tasarım ve yönetmeni Nil İlkbaşaran ile etkinlik başlamadan önce kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

Bu proje ile iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?

-          Benim amacım Sinopale kapsamında uzun nefesli bir proje başlatmak. Bu proje ile toplum bilincini ve çevre duyarlılığını ayakta tutmak. Çünkü Sinop şu anda çok saf ve temiz durumda fakat onu bekleyen tehlikeler var. Bu tehlikeler: nükleer santraller, kirli su atıkları, plansız gelişebilecek olan turizm. Bu saydıklarım tehlikelerden sadece birkaçı. Benim istediğim Sinopluların memleketlerine sahip çıkması ve seslerini daha büyük kitlelere duyurması.

Benim amacım, sanat aracılığıyla daha büyük kitlelere ulaşabilmek. Bu amaçla yaptığımız bugünkü cam üfleme etkinliği ile nefesimizi korumanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Bu amaçla bugün nefesimizi sakladığımız küreler oluşturacağız. Yapacağımız bu çalışma daSinopale 5 Bienali “Kümeler ve Kristaller” teması ile örtüşüyor.

 Projede oluşturulan cam kürelerin amacı nedir?

-          Bu ilk cam üfleme atölye çalışmasında yapılan nefesimizi içinde sakladığımız küreler, korumak istediğimiz çevresel değerlerin bir sembolüdür. Katılımcılardan atölye kapsamında ürettikleri cam küreleri bu konu üzerinde birlikte düşünmek ve tartışmak istedikleri bir kişiye hediye etmelerini istiyoruz. Böylelikle bu atölyede birlikte paylaştığımız kaygıları daha büyük bir kitleye duyuruyoruz. Sonrasında ise dağıtacağımız anket formunun cam kürelerin hediye edildiği kişilerle birlikte doldurulmasını ve Sinopale’ye geri gönderilmesini istiyoruz.

Projenin bir sonraki aşamasında neler yapılacak?

-          Projenin bir ileriki aşamasında Sinopale’ye gönderilen mektuplar ve hediye küreler ile yeni bir etkinlik oluşturmayı planlıyoruz. Bu kapsamda iki yıl boyunca projenin yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını yapmaya çalışacağız.

 Proje neden Sinop’ta yapılıyor?

Sinopale Melih Görgün’ ün faaliyetleri doğrultusunda işbirliği ve imece usulüyle düzenlenen bir etkinlik. Çok hoş ve özel bir ortam. Aynı duyarlılıkla Sinop’un da korunmasını istiyoruz.

Projenin Sinop’taki tanıtımı nasıl yapılıyor?

Sinop’un içinde dört farklı yerde “Kümeler ve Kristaller” teması doğrultusunda oluşturulan fotoğraflar, heykeller ve filmler sergileniyor.

Cam üfleme atölyesi sadece Gerze’de mi kurulacak, başka ilçelerde de kurulması söz konusu mu?

-          Sinop’un farklı ilçelerinde de olacak. İlk olarak Gerze’de olmasının sebebi, yapılması planlanan termik santralin halk tarafından engellenmesi. Buradaki deneyimleri ve duyarlılığı Sinop’a ve başka yerlere taşımak istiyoruz.

Projenin Sinop’taki faaliyetleri ne zaman son bulacak?

Proje 31 Ağustos 2014 Pazar günü sona eriyor.
Fotoğraflar İçin Tıklayın

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 08:57
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER